Francouzská plněná rolka

9. únor 2016 | 10.56 | rubrika: pečivo

20160131_180433Je to vlastně taková plněná francouzská bageta. Není nutné ji plnit, pokud nechcete.

Suroviny:
450g mouka hladká
165ml mléka (vody, pokud máte alergii)
130g poctivého jogurtu
33g oleje
20g

Vánočkový závin - exkluzivní záležitost!

8. únor 2016 | 10.55 | rubrika: moučníky

20160205_155543Máte rádi vánočku, ale už byste chtěli změnu? No, tak vánočkový závin vás nadchne.

Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléko (lze dát jen vodu, pokud máte alergii)
100g sádla nebo másla nebo hery
120g mletého cukru
20g droždí - půl kostky
1 žloutek
50g oříšků/madlí
špetka soli

Domácí pečivo s rýží

25. leden 2016 | 10.50 | rubrika: pečivo

20160116_175530Proč s rýží? Nerad vyhazuju jídlo a pak brambory a brambovou kaši zpracuji na vynikající bramborové pečivo. A rýže? No proč ne.

Výsledná chuť? Zajímavá. Nedokážu ani říct. Je to velmi jemně nasládlé, ale skoro to není poznat. Kůrka je delikátně tuhá, křehká... to fakt nejde popsat. Mohu doporučit. :)

Suroviny:
400g hladké mouky
240ml vody
200g vařené rýže
50ml oleje
20g droždí (půl kostky)
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička mletého kmínu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 37x

Vaječný domácí koňak

30. listopad 2015 | 08.16 | rubrika: ostatní

Generacemi prověřený recept na domácí koňak z vajec:

6 žloutků
10-25dkg mletého cukru
1 vanilkový cukr
1 kondenzované slazené mléko
0,5L rumu
0,3L převařeného zchlazeného mléka.

Cukru dávám méně a dávám krupici, 10dkg, jinak se mi zdá koňak velmi přeslazený. Rum většinou nahrazuji tím co mám doma. Většinou vodkou, někdy koňakem, ale většinou dělám směs. Např 0,15L rumu + 0,35L vodky.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 58x

Zavařování kápií

14. září 2015 | 14.59 | rubrika: ostatní

Zpravidla jednou za rok jde koupit levně kápie v obchodě. Dnes jsem je koupil za 27kč/1kg. No to je teda kup! Jsou krásně červené a vynikající chuti.

Suroviny:
kápie
1l octu
4l vody
100g soli
350g cukru
olej
celý pepř (do každé skleničky 3ks)
nové koření (do každé skleničky 1ks)
bobkový list (do každé skleničky 1/2ks)
hořčičné semínko (do každé skleničky 1/2 kávové lžičky)

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 225x

Domácí kečup II

14. září 2015 | 13.55 | rubrika: příprava ingrediencí

Bylo na čase zkusit i jiný recept na domácí kečup než ten první.

Suroviny:
2ks bobkový list
1 lžička mletá sladká paprika
0,5kg jablko
3ks hřebíček
75ml ocet
5 kuliček nové koření
25dkg cibule
2kg rajčat
1 špetka mleté skořice
10 kuliček černý pepř
1 lžíce soli

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 58x

Domácí rajčatový protlak

13. září 2015 | 13.55 | rubrika: příprava ingrediencí

Po všech kečupech mi pořád zbylo dost rajčat. Kečup už jsem nechtěl a zkusil jsem tedy protlak.

Suroviny
1kg rajčat

Postup
Rajčata jsem umyl, rozkrájel a hodil do hrnce. Uvařeno za přibližně 15 minut do husté kaše. Stačí přepasírovat, vrátit do hrnce a ještě krátce provařit a šup s tím do skleničky a otočit.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 819x

Čokoládový dort Matěj - echt čoko a mokrý

30. srpen 2015 | 15.49 | rubrika: moučníky

Matěj měl a vlastně ještě má alergii na mléko. Naštěstí už má povolené tvarohy a jogurty v omezeném množství. Miluje čokoládu a to hodně hodně hodně. Nenašel jsem recept podle svého gusta a tak jsem si ho vymyslel. :) Dort bude mít průměr 20cm a výšku 6-7cm.

20150823_105026
vím, že je upatlaný jako by ho dělalo dítě, ale přesně takové dorty mám rád - od srdce. a Matějovi se líbil a hlavně chutnal! S výsledkem jsem byl moc spokojený, takhle jsem si ho představoval.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 107x

Domácí kečup

30. srpen 2015 | 15.25 | rubrika: příprava ingrediencí

Letos se mi urodilo hodně rajčat, takže kečup! Konečně si ho vyzkouším. Domácí kečup podle receptu mámy mi nechutnal.. tak schválně. Největší překvapení bylo, že se do něj dávají i jablka. Super, pár letních mám a potřebuji se jich zbavit.

Suroviny:
1,5kg zralých rajčat
5 jablek
3 velké cibule
1 lžíce soli
4 hřebíčky
1/4 lžičky skořice
1 bobkový list
250g cukru - byl hodně sladký, příště zkusím jen 100g!!!
1/8l octu - neměl jsem, vynechal jsem. :)

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 82x

Domácí karamel na poháry a do kafé

30. srpen 2015 | 15.13 | rubrika: příprava ingrediencí

Jak na domácí karamel je jeden z nejoblíbenějších receptů, které tu mám. Je opravdu dobrý, ale chtěl jsem karamel do kafé... a bez tuku. :)

Postup je shodný, ale kolik vody do něj přijde? Změřil jsem to i pro sebe, až ho budu dělat příště.

Suroviny:
500g cukr krupice
140g horké vody

Vše dělá stejně jako v receptu na karamel. Množství vody je orientační, hodně záleží jak intezivně jí tam nalejete a tedy jak rychle se dílo zchladí a také kolik se jí stihne vypařit. Můj karamel měl konzistenci hustého medu.

20150825_125148
do sklenice jsem to lil rovnou z hrnce (už byl jen horký, ne vařící!) a pobryndal jsem ji, ale zase je hezky vidět jeho konzistence a barva na kapkách :)

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 2.138x