Domácí játrová paštika

1. červen 2015 | 15.19 | rubrika: ostatní

20150523_182137Nejste paštikový? To nevadí, i tak vám určitě zachutná. Chutná podobně jako husí játra! ano, říká se jí také falešná husí játra.

Suroviny:
500g vepřových jater (klidně experimentujte s krutímí, kuřecími)
100-200g vepřového boku nebo sádla
2-3 vejce
1 kelímek poctivé šlehačky na šlehání (ne na vaření)
1 kápie nebo chilli paprička (kápie opravdu kápie, je červená paprika!) nebo ji vynechtejte.
1 lžička vegety
1/2 lžičky soli

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 108x

Bramborové noky s mákem

31. květen 2015 | 15.10 | rubrika: ostatní

20150417_112755Moje oblíbené a rychlé jídlo. Nezabere moc času resp pokud nebudeme počítat vaření brambor. :)

Suroviny:
750g vařených brambor (klidně na kostky)
300g polohrubé mouky
1 vejce

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 98x

Cheesecake z tvarohu

30. květen 2015 | 14.09 | rubrika: moučníky

CAM00209Tohle je celkem obyčejný recept, není na něm nic zvláštního ani složitého. Ale je problém najít dobrý recept na těsto. Někdo rozmačká Lotus karamelové sušenky s máslem a má hotovo. Je to dobré, dokonce vynikající. Zkuste i něco jiného.

Suroviny:
200g polohrubé mouky
150g moučkového cukru
150g Hera
1 vejce
kypřící prášek
 

Na náplň:
3x tvaroh 250g = 750g (používám odtučněný, tučný by asi byl lepší, ale kalorie jsou kalorie)
3x vejce
100g cukru krupice
šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 307x

Domácí křupavé rohlíky

26. květen 2015 | 10.54 | rubrika: pečivo

CAM00367Ozvláštnil jsem si Vánoce vlastními rohlíky. Nedělal jsem je poprvé, ale poprvé se mi povedly na úžasno. Nenechal jsem se zvyklat receptem, ale dělal jsem to podle vlastního citu a osvědčilo se. No vždyť i mouka je pokaždé jiná a držet se přesně receptu je nesmysl :)

Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléka nebo vody
50ml oleje
cca 50ml vlažné vody
20g droždí (půl kostky)
1 lžíce octu
mírně navršená kávová lžička soli
kávová lžička cukru
půl kávové lžičky drceného kmínu

Připravuje se jako každé kynuté těsto.

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 1.934x

Mraky z odpalovaného těsta

21. březen 2015 | 12.37 | rubrika: moučníky

IMG_20150319_211548Můj oblíbený recept upravený k dokonalosti. Ve většině receptů nemají dobře vyřešené množství, buď těsta nebo náplně. Tohle je přesně na 1 plech z klasické vestavěné trouby. Pocit: To je míra, co? :-D

Suroviny na těsto:
0,6L vody
30dkg hladké mouky
20dkg oleje
7 vajec
špetka soli

Suroviny na krém:
3/4litru mléka
3/4 kostky másla (20dkg) - povolené, ne přímo z lednice
3 vanilkové pudinky
cca 10-15 lžic cukru krupice (mírně navršená lžíce)
2 lžíce domácí vanilky nebo 2 sáčky

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 2.730x

Kuřecí sekaná s paprikou

15. březen 2015 | 14.51 | rubrika: ostatní

sekanaRád si vymýšlím vlastní recepty a občas se i něco povede :-D

Suroviny:
cca 1kg zadní kuřecí čtvrtky/stehna
- 30dkg bůčku - boku, nemusí být zrovna libový
- 2 kápie
- 1 malá chilli paprička
- sůl, česnek, strouhanka, vejce
- půl housky ve vodě

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 75x

Jablečný burčák

14. říjen 2014 | 14.22 | rubrika: marmelády, sirupy

Jasně, že to není burčák. Ten může být jen z hroznů, ale stejně tomu říkám burčák než kvašený jablečný mošt.

CAM00776
mňamka

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 1.866x

Sirup z plodů černého bezu

15. srpen 2014 | 18.38 | rubrika: marmelády, sirupy

Na černém bezu je úžasné, že vám dá 2x šanci vyrobit si z něj vynikající sirup. Jednou v květnu/červnu a podruhé v srpnu/září. Sirup z květů černého bezu je o kousek lepší než z plodů, ale za ty 3 měsíce zjistíte, že ten první už nemáte a rádi si vyrobíte i tenhle. Osobně ho doporučuji vyrobit polovinu toho, co jste vyrobili z květů. Tohoto se přepijete snadněji a přesto, že vám na začátku pojede, tak po pár dnech už si ho tak často nedáte. :)

Toho prvního z květů jsem vyrobil asi 10kg a už prostě není. :) Jsem z toho tak nadšený, že jsem začal přemýšlet o zakoupení vyšlechtěné odrůdy přímo na zahradu :-D Škoda, že zahrada není nafukovací.

Suroviny:
2,5kg plody černého bezu - čistých kuliček
2l vody
35g kyseliny citronové
4kg cukru krystal/krupice

Krátký postup:
Odstopkovat černý bez, dát do hrnce, přidat vodu a nechat povařit. Rozmixovat, zcedit, vrátit na plotnu a přidat kyselinu citronovou s cukrem. Nechat provařit minutu dvě.

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 4.511x

Domácí jogurt

13. červenec 2014 | 09.23 | rubrika: ostatní

Naposledy jsem ho vyráběl asi v 15ti... teda před pěknou řádkou let. Ale od té doby se nic nezměnilo - jen je potřeba být obezřetnější při výběru jogurtu, který použijete. Musí být prostě živý!

ingredience:
živý jogurt - použil jsem Holandii
1-x litrů mléka (polotučné nebo plnotučné)

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 116x

Rybízová marmeláda bez chemie

12. červenec 2014 | 16.58 | rubrika: marmelády, sirupy

Rybízová marmeláda želíruje krásně sama o sobě, proto není potřeba do ní cokoliv přidávat kromě cukru. On Gelfix nebo Pektogel bohužel chemie je. Přitom je to jen pektin z ovoce, který želíruje, ale bohužel obohacený o další nesmysly od výrobců. :( Ale stejně proč ho tam dávat, když je poměrně drahý - rybíz to umí sám! :-)

Pokud sbíráte rybíz, který je přezrálý, jeho želírovací schopnosti klesají. Čím méně zralý, tím lépe želíruje. Sbírám krásně červený a problém s tím nemám. Ale pokud sbíráte vínový, který už opadavá je opatrnost na místě.

CAM00596
tanhle náš rybíz je fakt krásný

Ingredience:
- šťáva z rybízu 1kg nebo 1l
- cukr krystal 1kg

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 2.051x