Sirup z plodů černého bezu

15. srpen 2014 | 18.38 | rubrika: marmelády, sirupy

Na černém bezu je úžasné, že vám dá 2x šanci vyrobit si z něj vynikající sirup. Jednou v květnu/červnu a podruhé v srpnu/září. Sirup z květů černého bezu je o kousek lepší než z plodů, ale za ty 3 měsíce zjistíte, že ten první už nemáte a rádi si vyrobíte i tenhle. Osobně ho doporučuji vyrobit polovinu toho, co jste vyrobili z květů. Tohoto se přepijete snadněji a přesto, že vám na začátku pojede, tak po pár dnech už si ho tak často nedáte. :)

Toho prvního z květů jsem vyrobil asi 10kg a už prostě není. :) Jsem z toho tak nadšený, že jsem začal přemýšlet o zakoupení vyšlechtěné odrůdy přímo na zahradu :-D Škoda, že zahrada není nafukovací.

Suroviny:
2,5kg plody černého bezu - čistých kuliček
2l vody
35g kyseliny citronové
4kg cukru krystal/krupice

Krátký postup:
Odstopkovat černý bez, dát do hrnce, přidat vodu a nechat povařit. Rozmixovat, zcedit, vrátit na plotnu a přidat kyselinu citronovou s cukrem. Nechat provařit minutu dvě.

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 4.729x

Domácí jogurt

13. červenec 2014 | 09.23 | rubrika: ostatní

Naposledy jsem ho vyráběl asi v 15ti... teda před pěknou řádkou let. Ale od té doby se nic nezměnilo - jen je potřeba být obezřetnější při výběru jogurtu, který použijete. Musí být prostě živý!

ingredience:
živý jogurt - použil jsem Holandii
1-x litrů mléka (polotučné nebo plnotučné)

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 122x

Rybízová marmeláda bez chemie

12. červenec 2014 | 16.58 | rubrika: marmelády, sirupy

Rybízová marmeláda želíruje krásně sama o sobě, proto není potřeba do ní cokoliv přidávat kromě cukru. On Gelfix nebo Pektogel bohužel chemie je. Přitom je to jen pektin z ovoce, který želíruje, ale bohužel obohacený o další nesmysly od výrobců. :( Ale stejně proč ho tam dávat, když je poměrně drahý - rybíz to umí sám! :-)

Pokud sbíráte rybíz, který je přezrálý, jeho želírovací schopnosti klesají. Čím méně zralý, tím lépe želíruje. Sbírám krásně červený a problém s tím nemám. Ale pokud sbíráte vínový, který už opadavá je opatrnost na místě.

CAM00596
tanhle náš rybíz je fakt krásný

Ingredience:
- šťáva z rybízu 1kg nebo 1l
- cukr krystal 1kg

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 2.308x

Sušenky z ovesných vloček

30. květen 2014 | 08.29 | rubrika: moučníky

susenkaNení to tak dlouho, co jsem si na výletě v pekařství koupil ovesnou sušenku - fakt velkou. Byla dobrá, ale ta cena se mi nezdála...

Suroviny:
1 hrníček ovesných vloček
1 hrníček hladké mouky (volte jakou chcete: špaldovou, celozrnou atd)
1/2 hrníčku cukru krupice
1/2 hrníčku oříšků - v mém případě lískové + mandle, kupodivu levnější než vlašské :(
3 lžíce medu
130g Hery/másla
2 lžíce vody
1 kávová lžička sody
skořice, sezam, kokos, rozinky atd atd atd...

variace #2:
1/2 oříšků nahradit kokosem, přidat rozinky. 2 vrchovaté lžíce prosátého kakaa. Někdo dokonce dává i mák, ale na to nemám zatím odvahu :)

Krátký postup:
Vločky + mouka + cukr + soda + skořice (+ sezam atd) smíchat. Oříšky namlet/nasekat a přimíchat. Rozpustit Heru/máslo a přidat do něj med a vodu. Rozmíchat a smíchat se suchou částí. Dát na pečící papír ve tvaru placiček a péct při 150°C 15-20 minut horkovzduch.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 546x

Sirup z květů černého bezu - koziček

27. květen 2014 | 10.57 | rubrika: marmelády, sirupy

CAM00529Opravdu se na Moravě říká květům černého bezu KOZIČKY... :) V Čechách jsou to zase BEZINKY. Pokud jste květy propásnuli máte šanci vyrobit si v srpnu/září sirup z černého bezu z plodů!

Suroviny:
květy černého bezu - kozičky
2L vody
2kg cukru krupice/krystal
30g kyseliny citronové

Krátký postup: kozičky namočit, přidat kyselinu citronovou a nechat 24 hodin. Zcedit, přidat cukr. Hotovo... nebo ještě nechat přejít varem.

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 3.327x

Rýžový nákyp s ovocem (a tvarohem)

16. listopad 2012 | 12.57 | rubrika: sladká jídla

IMAG0462_resizeMilované i nenáviděné jídlo. Jde ho jíst ke snídani, k obědu, k večeři i ke svačině. Naprosto univerzální.

Vyzkoušel jsem verzi s tvarohem a nedám na ni dopustit, ač jsem z toho měl obavy. (Pocit: copak do nákypu patří tvaroh, kdo to kdy viděl?).

Spousta lidí tohle jídlo nemá ráda, protože si pamatují, že je dusivé suché. To je celé špatně, už z principu takové být nemůže, to lze vyloučit. Pokud si takové pamatujete, bylo špatně servírováno. Viz konec receptu.

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 2.790x

Jak udělat karamel

22. duben 2007 | 14.14 | rubrika: příprava ingrediencí

obrazekProtože se cítím trošku provinile, že jsem se v prvním díle medovníku nezmínil, že je zapotřebí karamel píšu rychle návod jak udělat karamel z cukru. Fotky jsou u tohoto receptu jsou obzvláště přínosné!

Aktualizováno: po douhé době jsem se konečně dostal k vaření karamelu a dokonce jsem všechno vážil, takže nyní recept ještě zpřesním.

komentáře (115) | přidat komentář | hodnocení 1.73 (272x) | přečteno: 145.386x

Bramborové placky s mákem a povidly

3. říjen 2006 | 11.59 | rubrika: moučníky

obrazekTohle bylo moje nejoblíbenější jídlo. Dělala ho babička a pouze jednou do roka (v zimě). O to víc jsem se po něm mohl utlouct. Když jsem se odstěhoval 250km daleko už jsem se jej musel naučit sám. Jí se teplé i studené, ke snídani, na oběd i na večeři. Prostě dokud je

Tohle jídlo se dá najít v pár kuchařkách, ale 'domácí' moravská verze se malinko odlišuje. Nejprve popíši tu kuchařkovou a pak se zmíním o odlišnostech 'domácí verze'.

Celý recept je snadný a nezabere příliš mnoho času.

komentáře (12) | přidat komentář | hodnocení 2.08 (49x) | přečteno: 22.150x

Pravý medovník III. díl - jíme

15. září 2006 | 09.09 | rubrika: moučníky

obrazekSladký konec... stačí už jen 20 minut a uvidíte výsledek. Po tolika práce je to přece úžasné.

Kontrolní otázky:
- máte pořád odkrojky?
- nezapomněli jste odložit krém?

Odkrojky nejdříve rozdrťte. Recept říká: struhadlo. Knedlík říká: ruce z toho bolí.

komentáře (6) | přidat komentář | hodnocení 1.86 (37x) | přečteno: 4.216x

Pravý medovník II. díl - vaříme

14. září 2006 | 14.32 | rubrika: moučníky

obrazekMáte upečeno? Tak hurá do toho.

Já tuto část dělal až další den, protože i tak jsem s pečením skončil někdy kolem 21 hodiny. Kdo bude mít více času, zvládne to za jedno odpoledne.
 

V tomto díle bude zapotřebí karamel, recept s návodem je zde.

komentáře (14) | přidat komentář | hodnocení 1.97 (32x) | přečteno: 8.681x