Domácí chleba

19. srpen 2016 | 09.02 |
› 

CAM00548Po testování receptu na domácí rohlíky jsem se odhodlal na vyzkoušení chleba. Mimochodem chleba vlastně nejím, tedy velmi zřídka. Nijak zvlášť mi nechutná, ale vlastní domácí? Ten chutná vždycky! :)

Dopuručuji těsto zadělat v 18.00 a druhý den začít v 6.00, v 7.00 začít péct a 8.10 snídat! :)

Suroviny:
1 hrnek žitné mouky (opravdu se prodává)
3 hrnky obyčejné hladké mouky
2 mírně navršené kávové lžičky soli
1 vrchovatá kávová lžička kmínu (dal jsem celý)
1 polévková lžíce octu
2 hrnky vlažné vody
1/2 kostky droždí

Obměny:
Chleba velmi často vylepšuju něčím jiným. Nevěřili byste jak jsou v něm dobré vlašské ořechy, mandle i lískové oříšky. Slunečnicová semínka, lněné semínko... cokoli vás napadne zkuste. Přidejte kolik chcete, 1/4 hrníčku je tak akorát, ale už jsem dopracoval i k celému hrníčku pestré směsi. :) Vlašských raději o něco méně (jsou intenzivnější) a nasekat na středně hrubo. Pokud chcete chleba hutnější alá Moskva stačí přidat 1/2 hrníčku rozemletých ovesných vloček. Jinak přidávám cca 1/4 a rozemelu je v mixéru téměř na mouku.

Postup:
Mouku jsem prosál přes síto (běžně na to kašlu, ale chleba je prostě obřad), přidal sůl a kmín. V prvním hrnku jsem ve vlažné vodě rozmíchal droždí a přidal do mísi k mouce. Přidal hned další hrnek vlažné vody a lžíci octu. Zamíchal. Vznikne poměrně řídké lepivé těsto.

Celé to takhle přikrejte a nechejte kynout: 12 - 16 hodin. Ne, nezbláznil jsem se. Mě to vyšlo na 12 hodin kynutí, tedy hodilo se mi to.

CAM00543
takhle to vypadá asi po hodině kynutí i druhý den - žádný rozdíl, nemíchejte. Většinou ho mám tužší/sušší a není to na škodu.

CAM00545
odškrabané těsto

Po 12ti hodinách jsem obsah pomoučil a vařečkou odškrabal od stran mísi a vyklopil na pomoučený stůl. Následně těsto párkrát přeložte, jako když skládáte šálu. (pocit: prostě to párkrát nějak přeložte, vzdycky zpátky vznikne koule, ještě jednou a stačí). Spolkne to nějakou mouku navíc, to nevadí.

Vytvarujte bochník (pocit: kouli) a nechejte kynout hodinu. Já jsem zvolil hluboký talíř, který jsem hodně pomoučil a uložil bochník do něj. Ničím jsem ho nepřikrýval.

Rozpalte troubu na 230°C a vložte hrnec i s poklicí o průměru cca 25cm a nechtejte důkladně prohřát/rozpálit. Knedlík má zlepšovák: hrnec hned do studené trouby a částečně poodekrytý - bude se nahřívat postupně a nebudu pak čekat půl hodiny, aby se nahřál už v rozpálené troubě, ne? :-D

Po hodině kynutí přesuňte bochník do rozpáleného hrnce. Já ho tam prostě opatrně vyklopil. Bohužel se mi z poloviny otočil a spodní strana byla z poloviny nahoře (pocit: no a?). Je to vidět na fotce, pravá straně je silně pomoučená (to je původně spodní část). Přiklopte poklicí a pečte 30 minut.

Po 30 minutách dejte pryč poklici a při stejné teplotě pokračujte dalších 30 min. Pak vytáhněte a po částečném vychladnutí vyklopte chleba!

CAM00547
tahle krásná prasklina se ukázala hned po odklopení poklice

CAM00548
za mě: dokonalý!

CAM00550
krásný  venku, krásný uvnitř

Nezapomeňte chleba uchovávat v chlebníku zabalený v útěrce. Žádné sáčky!

Po 12ti hodinách byl naprosto stejný jako čerstvě upečený. Druhý den ještě dobrý. Popravdě lze ho jíst i 4 dny, ale už to není ono. Max druhý den.

Aktualizováno 2016-08

Pečení jsem vylepšil. Kynout dávám na pečící papír a chleba do hrnce přenáším i s ním. POHODA!

20160819_074441
kynutí

20160731_111753
vyndaný z hrnce, papír se nespálí ani při tak vysoké teplotě

Zpět na hlavní stranu blogu

Související články

Moderované komentáře