Rybízová marmeláda bez chemie

12. červenec 2014 | 16.58 |

Rybízová marmeláda želíruje krásně sama o sobě, proto není potřeba do ní cokoliv přidávat kromě cukru. On Gelfix nebo Pektogel bohužel chemie je. Přitom je to jen pektin z ovoce, který želíruje, ale bohužel obohacený o další nesmysly od výrobců. :( Ale stejně proč ho tam dávat, když je poměrně drahý - rybíz to umí sám! :-)

Pokud sbíráte rybíz, který je přezrálý, jeho želírovací schopnosti klesají. Čím méně zralý, tím lépe želíruje. Sbírám krásně červený a problém s tím nemám. Ale pokud sbíráte vínový, který už opadavá je opatrnost na místě.

CAM00596
tanhle náš rybíz je fakt krásný

Ingredience:
- šťáva z rybízu 1kg nebo 1l
- cukr krystal 1kg

Recept:
Šťávu přiveďte k varu a vařte 10 minut. Je skvělé, že moc míchat nemusí - nepřipaluje se. Lepší vzít vyšší hrnec, protože pění a najednou je jí v hrnci hodně. Pak přidejte cukr a přivěďte opět k varu, vařte 8 minut. Po tom se pokuste posbírat všechnu pěnu (obsahuje bílkoviny, které by pak marmeládu zkazily). Když tam zbyde troška pěny nic se neděje. Nedá se úplně dokonale posbírat.

Pak už jen nalít do skleniček, zavřít, na minutu dvě otočit, obrátit a nechat vychladit.

Zpět na hlavní stranu blogu

Související články

žádné články nebyly nenalezeny

Moderované komentáře

RE: Rybízová marmeláda bez chemie david 08. 12. 2014 - 13:26
RE(2x): Rybízová marmeláda bez chemie knedlik 08. 12. 2014 - 21:41