Domácí jogurt

13. červenec 2014 | 09.23 |
› 

Naposledy jsem ho vyráběl asi v 15ti... teda před pěknou řádkou let. Ale od té doby se nic nezměnilo - jen je potřeba být obezřetnější při výběru jogurtu, který použijete. Musí být prostě živý!

ingredience:
živý jogurt - použil jsem Holandii
1-x litrů mléka (polotučné nebo plnotučné)

Postup:
mléko převařit a nechat zchladit. Odebrat škraloup a při teplotě mléka cca 50°C (ponořte prst a musí to být o něco teplejší než když si napustíte vanu na koupání) přidat jogurt. Dobře rozmíchat a nechat zabalené v ručníku (v peřinách) cca 12 hodin. Zamíchat, zchladit a hotovo. Podle vůně poznáte, že je v pořádku. Konzistence se vám asi nebude zdát nic moc, ale po rozmíchání zjistíte, že je to dobrota i na pohled. Je tedy řidší než z obchodu... ale po vychlazení a odležení ještě zhoustne.

Vychytávka: beru mléko trvanlivé (v krabici) a to jak víme už převařené je, tak ho jen ohřeju a rovnou dám jogurt. Ušetřím energii na ohřev a čas na jeho zchlazení :)

CAM00609
litr jogurtu, vyrobit se ho dá z jednoho kelímku mraky... klidně 5 litrů :)

Zpět na hlavní stranu blogu

Moderované komentáře

RE: Domácí jogurt davidhavel 10. 01. 2015 - 13:29
RE(2x): Domácí jogurt knedlik 10. 01. 2015 - 13:43