Jablečný burčák

14. říjen 2014 | 14.22 |

Jasně, že to není burčák. Ten může být jen z hroznů, ale stejně tomu říkám burčák než kvašený jablečný mošt.

CAM00776
mňamka

Žádný demižon jsem neměl, ani kvasnou zátku a stejně to bylo snadné. Nasbíral jsem padaná jablka, trochu očistil. Překrojil na poloviny, abych si prohlédnul jadřinec zda není plesnivý a celé půlky jablek nastrouhal na co nejvíce jemno. Ideálně dát do robota. Tedy úplně ideálně vlastnit odšťavňovač :) Nastrouhaná jablka po půl kile zabalit do tenké útěrky a v ruce vylisovat. Šťavnatá jablka jdou krásně, ostatní hůř.

Tuhle šťávu jsem dal do 4L sklenic, každou sklenici přisladil asi 250g cukru krystalu a dal polovinu kvasinek koupených v Teta drogerii (kvasinky na víno). Sklenici jsem překryl potravinovou folií a přidal gumičku. Vznikající oxid uhličitý může ven a dovnitř se nic nedostane. Jak prosté.

Trvalo to 3 dny (v teple) a bylo hotovo. Byl jsem překvapený, protože to mělo trvat týden. Dal jsem ho do lednice, aby proces zpomalil a teď už jen stačí upíjet.

Pokud vám překvasí stačí ho doředit další šťávou a je pitelný opět. Nebo polovinu sklenice dolít novou šťávou a za 24 hodin je opět hotovo - kvasinky jsou namnožené a makají rychle. Další kvasinky přidávat nemusíte :)

Jak poznat, kdy je hotový? V okamžiku, kdy vám chutná!

CAM00773
tohle se udělá v průběhu kvašení. říká se tomu deka. Na konci kvašení může zmizet, ale raději ochutnávejte, abyste to neprošvihnuli. Ideální okamžik trvá jen pár hodin!

CAM00775
hotovo

_vyrn_491135
tohle je ideální struhadlo věřte nebo ne. Jablka jsou tam na jemno, že jdou krásně vylisovat a robot si s tím poradí velmi velmi rychle a s přehledem.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře