Mraky z odpalovaného těsta

21. březen 2015 | 12.37 |

IMG_20150319_211548Můj oblíbený recept upravený k dokonalosti. Ve většině receptů nemají dobře vyřešené množství, buď těsta nebo náplně. Tohle je přesně na 1 plech z klasické vestavěné trouby. Pocit: To je míra, co? :-D

Suroviny na těsto:
0,6L vody
30dkg hladké mouky
20dkg oleje
7 vajec
špetka soli

Suroviny na krém:
3/4litru mléka
3/4 kostky másla (20dkg) - povolené, ne přímo z lednice
3 vanilkové pudinky
cca 10-15 lžic cukru krupice (mírně navršená lžíce)
2 lžíce domácí vanilky nebo 2 sáčky
 

Příprava:
Pocit: Zvolil jsem 20dkg oleje místo udávaných 30dkg. I tak těsto v oleji po uvaření "plave" a rozhodně není suché - nemůže být díky pudinku.

Do hrnce dejte vařit vodu, přidejte špetku soli a olej. Jakmile začne vařit nebo možná lépe chvíli před tím přidejte všechnu mouku naráz. Ze začátku se objeví hrudky, ale ty se velmi rychle rozvaří v hladké trhací těsto. Tuhle hustou směs provařte 2-3 minuty. Mělo by dojít k tomu, že mouka bude uvařená. Dejte vychladit.

Uvařte pudink z mléka, 10 lžic cukru a 3 pudinků. Pocit: bude fakt hustý! Nezapomeňte si část mléka odložit a rozmíchat v něm pudink. Pravidelně liju vše do hrnce a pak část z hrnce zase zpět. :-D Až bude pudink uvařený (2-3 minuty) poprašte zbylým cukrem (vč vanilkového) celý povrch a dejte vychladit. To poprášení je skvělý trik - pudink neudělá škraloup. Nelekněte se až půjdete pro vychladlý pudink, bude plavat ve vodě - v rozpuštěném cukru.

Do vychladlého těsta (může být klidně vlažné) postupně míchejte vejce. Nejprve čtyři, pak další dvě a nakonec to poslední. Dobře se míchá šlehačem s takovými pokroucenými metlami do spirály. Podle velikosti vajec může jich být i jedno víc/míň. Pocit: Nečekejte konzistenci jako na věnečky, to nepotřebujete. Hustota těsta bude cca fakt hustá lepivá kaše, ze které by se dalo lecos uplácat, plastelína. Na 2 plechy dejte pečící papír a na každý polovinu těsta. Vařečkou to v rámci možností roztáhněte co nejvíc po plechu. Ruce si namočte ve vodě a mačkejte těsto po plechu. Jakmile se těsto začne lepit na ruce zase si je namočte. Nebojte se toho, že po celém těstu je slabounká vrstvička stojící vody.

Těsto bude už teď samá vlnka, jako moře. Dejte péct oba plechy najednou na 220°C na 10-15 minut horkovzduch. Ať vás ani nenapadně otevírat troubu dřív než po 10 minutách. V mém případě jsem horní plech vytáhnul po 13 minutách a spodní tam ještě 2 minuty nechal.

Vychladlý pudink vyšlehejte (teď už klasické metly) a až bude hladký přidejte na kostky nakrájené 3/4 másla. Nesmí být přímo z lednice, ale musí být měkké. Tohle se nepokoušejte ošidit. Já si při vaření pomáhám, že když vařím pudink dám si máslo 5cm od hrnce na sklokeramiku a občas ho otočím. Hezky změkne od toho tepla. Ochutnejte, je dost sladký na to, že těsto je nesladké? Přidejte další cukr dle své úvahy. Já ještě přidal asi 5 lžic navíc, ale lžíce je ošidná. Každý máme jinak velkou a každý jí plníne jinak vysoko. Vždy používám mírně navršené.

Strana těsta, která byla na papíře bude uprostřed (v obou případech). Těsto se dobře otáčí a mělo by být po chvíli od vytažení z trouby vláčné jako houba. Ne křehké. Pokud by snad bylo křehké, dejte oba pláty na sebe a nechejte je přikryté zapařit svou vlhkostí pár minut. Třeba je můžete přikrýt z vrchní strany druhým plechem.

Stačí jen přidat náplň, přiklopit druhým plátem a nechat odležet v lednici. Vynikající!

Pocit: v náplni může být i rum. Jednak nemám rád v jídle alkohol a jednat je tu riziko, že se krém zdrcne. Je to na vás.

20150319_211405
krásné mraky!

20150320_063518
v tomto receptu je dokonalé množství těsta vs náplně

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře