Cheesecake z tvarohu

30. květen 2015 | 14.09 |

CAM00209Tohle je celkem obyčejný recept, není na něm nic zvláštního ani složitého. Ale je problém najít dobrý recept na těsto. Někdo rozmačká Lotus karamelové sušenky s máslem a má hotovo. Je to dobré, dokonce vynikající. Zkuste i něco jiného.

Suroviny:
200g polohrubé mouky
150g moučkového cukru
150g Hera
1 vejce
kypřící prášek
 

Na náplň:
3x tvaroh 250g = 750g (používám odtučněný, tučný by asi byl lepší, ale kalorie jsou kalorie)
3x vejce
100g cukru krupice
šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra

Postup:
Postup je prostý. Mouku smíchat s cukrem a kypřícím práškem, přidat Heru pokojové teploty, vejce a vše smíchat. Dortovou formu vyložte pečícím papírem, ten nejdříve pořádně namočte ve vodě, ať se s ním lépe pracuje. Těsto si můžete předem vyválet, ale klidně to můžete ve formě rozťapkat prsty. Záleží co je vám milejší. Aby se těsto na prsty nelepilo namočte si je každou chvíli ve vodě. že na povrchu těsta je slabá vrstvička vody nevadí, ale ne že z toho musela být kaše. :)

CAM00205
vyložené dno + několi centrimetrů okraje

Pokud chcete jíst cheesecake ještě teplý resp hlavně první den (!) a mít ho krásně nadýchaný vyšlehejte oddělené bílky s 3 lžícemi cukru krupice. Žloutky rozmíchejte s tvarohem, přidejte šťávu z 1/2 citronu a citronovou kůru. Místo citronu můžete přidat skořici nebo nic - jen nahradit čáct cukru vanilkovým. Všechny 3 varianty jsou dobré.

Vyšlehané bílky smíchejte s tvarohovou směsí. Bude toho opravdu hodně. Vložte směs do formy a dejte péct na 180°C 50-60minut.

Pokud chcete mít koláč i na druhý den doporučuji bílky nešlehat a vše jen smíchat. Pokud totiž tuhle krásnou nadýchanou směs upečete a následně necháte dlouho odpočinout dělá na jazyku dojem sraženého krému - kousky. Prvních pár hodin to neudělá a je nadýchaně luxusní. Ovšem druhý den se za to pomstí. Rozhodnutí je na vás.

CAM00206

správně, tohle je šlehaná varianta

CAM00208
po upečení

CAM00209

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře