Domácí játrová paštika

1. červen 2015 | 15.19 |
› 

20150523_182137Nejste paštikový? To nevadí, i tak vám určitě zachutná. Chutná podobně jako husí játra! ano, říká se jí také falešná husí játra.

Suroviny:
500g vepřových jater (klidně experimentujte s krutímí, kuřecími)
100-200g vepřového boku nebo sádla
2-3 vejce
1 kelímek poctivé šlehačky na šlehání (ne na vaření)
1 kápie nebo chilli paprička (kápie opravdu kápie, je červená paprika!) nebo ji vynechtejte.
1 lžička vegety
1/2 lžičky soli

20150523_163155

Postup:
Játra umeleme společně s vepřovým bokem (pokud použijete sádlo, tak to rozehřejte) a kápií (ano, i tu pomelte). Ideálně nechat projít mlýnkem vícekrát. Pokud jí chcete mít velmi jednou nebojte se jí umlet třeba i 5x. Po umletí 1x jsou v paštice znatelné malé kousky.
Přidejte šlehačku, vejce, vegetu popř další koření (pepř, tymián, rozmarýn...) a vše smíchejte. Dejte to formy (vymazané sádlem a vysypané strouhankou) a pečte přibližně 40-50minut na 160°C. Špejlí přověřte zda není uprostřed krev a vyndejte z trouby. Nechejte chvilku zchladnout a hotovo, pusťte se do ní.

Můžete papriku vynechat. Já to mám raději s paprikou, tedy ne paprikou ale kápií. Ten rozdíl je velmi znát. Kápie to krásně ochutí. Paprika jen zředí. ideální jsou méně pálivé chilli papričky, to je skutečná dobrota.

20150523_163820
zatím pomleté pouze 1x

20150523_164746
vše smícháno

20150523_165408
ve formě

20150523_173954
upečeno

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře