Domácí kečup

30. srpen 2015 | 15.25 |

Letos se mi urodilo hodně rajčat, takže kečup! Konečně si ho vyzkouším. Domácí kečup podle receptu mámy mi nechutnal.. tak schválně. Největší překvapení bylo, že se do něj dávají i jablka. Super, pár letních mám a potřebuji se jich zbavit.

Suroviny:
1,5kg zralých rajčat
5 jablek
3 velké cibule
1 lžíce soli
4 hřebíčky
1/4 lžičky skořice
1 bobkový list
250g cukru - byl hodně sladký, příště zkusím jen 100g!!!
1/8l octu - neměl jsem, vynechal jsem. :)

Postup:
Není o čem. Rajčata jsem měl malé, takže jsem přepůlil. Velká bych čtvrtil. Cibuli bych radil na kostičky, ač se píše, že je to zbytečné, ale mě se nepovedla rozvařit. Jablka jsem krájel na 1/8. Vše smíchat a dát na plotnu a vařit do úplného rozvaření a požadované konzistence.

Myslím, že jsem to vařil cca 40 minut. Lepší moc nemíchat a vařit samozřejmě odklopené. tedy než to pustilo vodu vařil jsem s poklicí. Jak to bude houstnout a zamícháte to začne to děsivě!!! prskat, že budete kolem plotny skákat. Nepřipálil jsem a proklínal jsem se, že jsem to nakonci zamíchal a pak musel odstavit. To nešlo :)

Po odstavění propasírovat přes síto, znovu ohřát a dát do sklenic. Zavíčkovat, překlopit a hotovo. Jako marmelády.

20150830_110444
Výsledného produktu jsem měl 1,2kg.

Na první pokus jsem vyrobil dobrý základ pro rajčatovou omáčku. chutná dobře a chutná jako rajská. :) Myslím, že s octem to bude příště lepší a také dát méně cukru, tohle už je sladké hodně... a to rajskou sladím fakt dost. Recept budu upravovat jak se mi bude dařit zkoušet. Ale myslík, že se vyprdnu na kečup a budu vařir svůj základ na rajskou omáčku. Mám ji rád a myslím, že nějakých 10 skleniček bude na rok akorát. Tuto směs ředím s vodou 1:2 = 3 díly omáčky.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře