Čokoládový dort Matěj - echt čoko a mokrý

30. srpen 2015 | 15.49 |

Matěj měl a vlastně ještě má alergii na mléko. Naštěstí už má povolené tvarohy a jogurty v omezeném množství. Miluje čokoládu a to hodně hodně hodně. Nenašel jsem recept podle svého gusta a tak jsem si ho vymyslel. :) Dort bude mít průměr 20cm a výšku 6-7cm.

20150823_105026
vím, že je upatlaný jako by ho dělalo dítě, ale přesně takové dorty mám rád - od srdce. a Matějovi se líbil a hlavně chutnal! S výsledkem jsem byl moc spokojený, takhle jsem si ho představoval.

Suroviny na korpus:
200g polohrubá mouka
1/2 lžičky jedlé sody
2 lžíce kakaa (navršené)
160g cukru krystal
2ks vejce
80g oleje
50ml vody

Postup:
Už teď patrně váháte... echt čokoládový a bez čokolády? Jen kakao? Není to blbost. Jako skoro všude je do korpusu zbytečné dávat ty nejlepší suroviny. V mouce zaniknou. Ale jak chcete, klidně tam vražte místo kakaa 100g hořké čokolády.

Bílky oddělit od žloutků. Bílky vyšlehat s polovinou cukru do husté pěny. V druhé nádobě smíchat žloutky, zbytek cukru a vodu. Ideálně vyšlehat rovnou po vyšlehání bílků. Jen do pěny stačí. Do bílků lehce vmíchat žloutkovou směs a po částečném vmíchání přidat předem prosátou mouku s kakaem a sodou. Lehce vmíchat a přidat olej. Jakmile se povede vmíchat olej šup s tím do trouby na 180°C na 25 minut.

Suroviny na krém:
1-2 tvarohy (tučnost nechám na vás, používám nízkotučné, ale polotučné budou lepší)
cukr krystal podle chuti, aby byl prostě sladký
voda
želatina

Postup:
Tvaroh rozmíchat s vodou a cukrem. Chceme konzistenci tvarohu aby se dal mazat, nechceme aby to bylo hutné lepidlo, raději o fous řidší. Měl by trošku téct/nedržet tvar. Aby nám netekl musíme ho opět zahustit. K tomu je dobrá želatina za studena. Rozmíchejte ve  vlažné vodě a zašlehejte do tvarohu pořp klasickou želatinu rozpušťte v horké vodě (v menším množstvím než na jaké je určena!). Dávkování dle doporučení výrobce na obalu želatiny. Používám 10g želatiny na 2 tvarohy. Pokud jí dáte moc bude tvaroh zbytečně tuhý a přestane tvaroh připomínat.

Suroviny na krém 2:
3 lžíce mletého cukru velmi vrchovaté
1 lžíce kakaa velmi vrchovatá
voda

Postup:
Vše smíchat. Potřebujeme konzistenci sirupu. Nejprve utřít husté a pak postupně pomalu ředit.

Plnění korpusu - dortu:
Korpus jsem 2x proříznul. Každé patro jsem pomazal krémem 2, tedy tím sirupem. Máme 2 patra, takže hezky na půl. Na to přijde půlka krému 1 - tvarohu. Stejně druhé patro a přiklopit vrch. Jemně zmáčknout, z boku lehce vykoukne tvaroh - tím to obmazat - zahladit a dát na 2 hodiny do lednice. (popř dle výrobce želatiny)

Suroviny poleva:
110g čokolády
100g jogurt

Postup:
čokoládu rozehřát ve vodní lázni a přidat jogurt. Používám jogurt KOSTĺCI, nemá tak jogurtovou chuť, aby rušila čokoládu. Nebojte. Celá čokoláda spíše zhoustne než že by pak tekla. Hezky do nabyde. Tím potřu vychlazený dort, tuhne to pomalu, takže je moře času.

20150823_132740
přesně takový výsledek jsem chtěl. Na obrázku je použitý pouze 1 tvaroh, kvůli Matejově alergii. 2 by byly lepší!

Je fakt hooodně čokoládový a hlavně mokrý. Připomíná mléčné řezy Kinder. Nebál bych se ho udělat ve formě řezů jen tak na neděli ke kafé :)

20160626_064301
jako řez taky dobrý :)

Zpět na hlavní stranu blogu

Související články

žádné články nebyly nenalezeny

Komentáře