Domácí rajčatový protlak

13. září 2015 | 13.55 |

Po všech kečupech mi pořád zbylo dost rajčat. Kečup už jsem nechtěl a zkusil jsem tedy protlak.

Suroviny
1kg rajčat

Postup
Rajčata jsem umyl, rozkrájel a hodil do hrnce. Uvařeno za přibližně 15 minut do husté kaše. Stačí přepasírovat, vrátit do hrnce a ještě krátce provařit a šup s tím do skleničky a otočit.

K mému úžasu jsem z cca 1,2kg rajčat vyrobil jen 0,25kg protlaku. Ale jakého! Maximálně hustý, že skoro nechtěl do sklenice, krásně červený. Luxus. Konzistence je na zvážení. Čím déle vaříte je pochopitelně hustější, ale v určitém okamžiku to přestává mít smysl. Stejně ho pak do omáčky budete ředit, takže najděte kompromis.

Chybí vám v receptu cukr nebo sůl nebo koření? Protlak je sladký sám o sobě z rajčat. Sůl není potřeba a koření už vůbec ne. Tohle všechno se dává až do omáčky až ladíte konečnou chuť!

Pokud se chce člověk zbavit rajčat resp je uchovat na zimu je to ideální. Jednodušší než kečup a zabere méně místa. Když bude nouze, lze z něj kečup uvařit.

Zpět na hlavní stranu blogu

Související články

Komentáře