Domácí bramborový chleba

16. březen 2016 | 08.05 |
› 

20160311_121954Bramborové pečivo skýtá nepoznané: čerstvost druhý den a poživatelnost třetí den. :)

Suroviny:
vařené brambory (bramborová kaše) 580g
hladká mouka 580g
sůl - vrchovatá kávová lžička
20g droždí - půl kostky
voda 120ml
olej 50ml
vrchovatá kávová lžička mletého kmínu

Postup:
Vše smíchat resp droždí rozmíchávám ve vodě a jinak opravdu vše smísit. Je možné použít i bramborovou kaši (pak méně vody, cca 80ml místo 120ml), co zbyla od včerejšího oběda. Vlastně málokdy bramborovou kaši vyhazuju, i po týdnu z ní lze upéct.

Vše smísím. Vznikne hutné těsto, které je potřeba zpracovat rukou. Vařečkou neuspějete. Opravdu má být celkem tuhé. Kynutím krásně zjemní a ztekutí se. Je to úžasné těsto na chleba. Jiné pečivo bych z toho tvarovat nechtěl. :) Nechejte půl hodiny kynout.

Pak se rozválí na tlustý obdélník/čtverec a svine/složí. Dělám veku i chleba ve tvaru skladádaného obdélníku. Na plechu nechat půl hodiny kynout při 50°C v troubě spojem dolů. Po půlhodině se jemně otočí, spojem nahoru, rozpálí trouba a těsně před pečením se potře vodou (nedělat předem!).

Pocit knedlíka:nedělám s tím caviky. Kde je spoj neřeším, dole nebude vidět, nahoře krásně prdne a je to hezké, ale není to nutné. Skládání moc neřeším, složím jak se mi hodí a jak mě napadne. Když vyjde blbý tvat stačí si ho dotvarovat k obrazu svému zmáčknutím nebo naopak stlačením k sobě. Nebát se! :)

Pekl jsem na 180°C cca 20 min veku, chleba 22-25 min dle velikosti.

IMG_20160311_122248
bez potření vodou - naopak pomoučeno a naříznuto. Doporučuji naříznout před kynutím, ať má čas rozjet se. Tohle je rozříznuto až těsně před pečením.

20160311_143105
dokonalost

20151223_184346
potřeno vodou, pečeno spojem dole

20151223_184440

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře