Komentář, na který odpovídáte

25. 06. 2011 - 21:12
 

muel: Tak - potřeboval jsem kvůli práci ženy se naučit karamel. Návod perfektní, pomohl, míchávám rovnou 2kg naráz. Karamel ale nesmím mít matný herou, proto jsem do něj nic nepřidával. První pokus s herou byl jejím zaměstnavatelem odmítnut. Tip s kyselinou citronovouovšem využívám - pár kapek citronky nakapu. Dejme tomu, že si představuji, že karamel díky té citronce bude odolnější vůči krystalizaci , nic jiného si od toho neslibuji. Ale vodu v žádném případě nedávám - určitě je pak problém dosáhnout vyšší teplotu ve všech částech taveniny. Když se voda vypařuje z rozvaru, tak jej ochlazuje a také do doby vyvaření logicky snižuje teplotu (bod varu vody)- čím je roztok hustší, tím pomaleji se voda vyvařuje. Díky takové "chybě" by karamel snáze krystalizoval. Nasucho tavený cukr s kapkou kyseliny mám dva měsíce v láhvi v ženské pokojové teplotě a je stále stejně jako med. Delikateska do kafe, čaje, do jogurtu..I když je to vcelku prosté, chce to fortel, aby si člověk neudělal jen puchýře od míchání a neměl hroudy cukru po bytu. Cukr poměrně taje a veelmi snadno se spálí. Hrudky - možná bylo nedostatečně řečeno, že směs s hrudkami je třeba dále mírně prohřívat a míchat a míchat a to PROTO, že do hrudek se teplo ještě tolik nedostalo a tedy ještě neroztály. Trocha trpělivosti (energie dodávat jen málo) a hrudky se rozpustí, zbyde medově zlatavý karamel skvěle kořenné chuti.

Vaše odpověď

Přihlášení
jméno:heslo:ze serveru:
vaše jméno:
vaše www: http://*
opište kód:

Pozn.: označená pole nejsou povinná. Odkaz na www bude zobrazen pod Vašim komentářem, pokud se jedná o odkaz na blog.

Moderované komentáře k článku: Jak udělat karamel