Článek Jak udělat karamel

Vložit nový komentář (moderovaná diskuze)

Přihlášení
jméno:heslo:ze serveru:
vaše jméno:
vaše www: http://*
opište kód:

Pozn.: označená pole nejsou povinná. Odkaz na www bude zobrazen pod Vašim komentářem, pokud se jedná o odkaz na blog.

Moderované komentáře k článku: Jak udělat karamel

11. 12. 2006 - 13:15

sobotka: a co slíbené fotečky pro analfabety? Prosíííím

12. 12. 2006 - 12:28

knedlik: zatím jsem ho nevařil

---
knedlik.pise.cz

17. 07. 2007 - 14:54

flash: nejsem si jistý tím že to bude k jídlu ale skusím to ukuchtit

17. 07. 2007 - 15:20

flash: tak nic no konzistenci má dobrou ale chuť má do karamelu hodně daleko ale vyskouším to znovu

03. 01. 2014 - 00:53

hani*: bohužel souhlasím s vámi od chuti karamelu to má hodně daleko. Zkoušela jsem to znovu a znovu ale je to stále stejné. Ale naší rodině to naštěstí nevadí

18. 07. 2007 - 16:36

čandus: vynikající návod, jenom nechápu, proč se tam musí dávat to máslo

21. 07. 2007 - 23:10

knedlik: aby to tak rychle nevysychalo a zaroven se s tim i lepe pracuje, o chuti nemluve, protoze se to sladidlo krapek "zredi"

---
knedlik.pise.cz

08. 06. 2010 - 14:12

lady anne: Aby to nezeskelnatělo

27. 07. 2007 - 16:54

mire zuna: Vážený pane "Knedlík", i když už nejsem nejmladší, okolnosti mi přivedly až do kuchyně - kuliva tomu, že nemám ženskou, přeci nebudu jíst konzervy.. a tak jsem se pustil do vaření. Zvládám vše celkem na dobré úrovni, ale udělat karamel na dochucení třeba svíčkové, to byl oříšek. Až mi napadla spásná myšlenka-jít na net.. A tak dnes jsem Váš předpis na karamel vyzkoušel. Chtěl bych Vám alespoň touto cestou poděkovat, a proč?? Karamel dle Vašeho návodu je vynikající a věřte mi nebo ne, mé sebevědomí je zase o kousek lepší... Dnešním dnem jsem se stal pravidelným čtenářem Vašeho blogu, díky. Zuna.

04. 08. 2007 - 15:58

čandus: Mám problém dosáhnout správné chuti. Jednou se mi povedlo to "lízátko" a jednou zase hořkej. Píšeš, že se ta chuť vytváří předtím, než se přidá voda, ale v té fázi to nejde ochutnat, protože to ztuhne (a nebo je to moc horký, to vyjde nastejno). To se jenom odhaduje, jak dlouho to tam nechat?

04. 08. 2007 - 17:57

knedlik: ale jen to ochutnej, na talir udelas praminek (1mm tlusty) a ten je behem 20sec studeny, kousek si ulom a ochutnej.

Nb, ochutnavat ani nemusis, vse se toci kolem barvy. Pokud je svetle zluty je to lizatko, pokud je jak kafe je horky. Tvuj cil je ziskat zlaty

---
knedlik.pise.cz

28. 08. 2007 - 12:17

radka*: Teď jsem to zkusila, měla jsem z toho hlavu v pejru, ale myslím si, že to není zas až taková makačka. Jen to mám docela tekutý. Dělala jsem to z půlky cukru než jsem měla, jelikož neholdujeme karamelu a potřebovala jsem jen na medovník. No do toho to snad nebude vadit. Dík za recept

16. 10. 2007 - 19:03

tom*: Uvedu příklad mám 500g cukru. Kolik z něho získám mililitrů čístého karamelu bez dalších přísad

16. 10. 2007 - 20:45

knedlik: zhruba 0,5kg - to co date navic (hera a voda) se z casti odpari a castecne to zustane v hrnci na odmoceni

---
knedlik.pise.cz

04. 01. 2008 - 15:00

yvettka: chtela bych se optat jak to mam udelat by ten karamel ztuh tak ze se da lizat jako lizatko..uz sem to zkusela ale je to furt lepkave a to je v lednici uz 2dny

04. 01. 2008 - 15:13

knedlik: nn, to takhle nelze udelat... musela byste vynechat vodu i tuk, pak by ale nastala po vychlazeni brutalni krystalizace, takze v nejake fazi by se musel pridat asi skobovy sirup, ktery by to odlehcil... ale to netusim kdy

tohle je vyroba tekuteho karamelu, nikoliv lizatka

---
knedlik.pise.cz

05. 06. 2012 - 08:56

iviik: no jo no to ja mam taky ale stuhneto

15. 02. 2008 - 18:19

míša: MILÁ YVETTKO
.VČERA JSEM DĚLALA KARAMELOVÁ LÍZÁTKA.NA ČTVRTÝ POKUS SE POVEDLA.TAKŽE ČTVRT KILA CUKRU,TROCHU VODY,MÍCHAT DO ZLATOVA.POTOM PLÁTEK MÁSLA A LŽÍCÍ NALÉVAT DO VYMAZANÝCH FORMIČEK NA CUKROVÍ.HNED DÁVAT ŠPEJLE-RYCHLE TUHNE.DOBROU CHUT.

16. 03. 2008 - 22:10

marie*: Knedlíku, tohle jsem fakt nezvládla, ale není to tvoje chyba, že tento příspěvek píšu klopotně jen pár prsty - ukazováčkem na pravé ruce jsem přes tvé výslovné varování a upozorňování na teplotu směsi, zkoušela na tom bílém talíři její konzistenci. Teď to bolí jako čert i když už dvě hodiny přikládám ledové obklady

16. 03. 2008 - 22:13

marie*: No vlastně se mi ten karamel vůbec nepovedl, vůně i chuť ho sice malinko připomíná, ale v hrnci mi zbylo hrozně moc hrudek i když jsem se snažila dodržet návod na 100%. Tak jsem to scedila a říkám si, že ty ztvrdlé kousky po uschnutí rozdrtím třeba válečkem a do nějaké směsi přisypu? Co dělám špatně, že je jich tolik?

16. 03. 2008 - 23:11

knedlik: hrudky vznikaji na zacatku, takze bud si mela vysokou teplotu nebo pomali michala. kdyz je na zacatku teplota nizsi a poctive michas vznikaji male hrudky (o velikost pul-hrasku)... kazdopadne zbyle hrudky jsou cukr, takze je trosku rozmlat a priste muzes varit z nich

ps: pri vareni se nesnaz spechat a smir se s tim, ze pulhodiny to bude trvat urcite

---
knedlik.pise.cz

20. 04. 2008 - 16:56

darinka*: Robila som karamel podla tohto receptu. Predtym som karamel nikdy neskusala, a podla toto receptu hned na prvy krat vysiel fantasticky! Pol kila absolutnej dobroty. Mali sme hosti, a aj hrnce a varesky sa oblizali
P.S. Robila som to v teflonovom hrnci (takom co sa nepripaluje), a ten dokonca ani nevyzeral na konci strasne.

11. 05. 2008 - 20:11

*:

11. 05. 2008 - 20:12

*: radsi bych dala maslo !!!!!!§§

23. 07. 2008 - 14:30

carrera: Co kdybych tam přilila trochu smetany na zjemněni?nesrazí se to?

23. 07. 2008 - 14:41

knedlik: pokud to bude do horkého, tak je to téměř 100% šance, protože se srazí mléčná bílkovina. Do teplého se již nic stát nemůže. Nechám to na Vás. Obojí je možné, ale první je velké riziko

---
knedlik.pise.cz

23. 07. 2008 - 20:49

oliver*: Mám 19 rokov, chuť na karamel a neviem variť - Knedlík, držte mi palce, hádam mi Váš návod pomôže

12. 08. 2008 - 13:03

kačka: Uvařeno na první pokus a delikátně =) děkuji za návod. Kačka

08. 10. 2008 - 12:14

hav: Nerozumím Vaší obavě ze srážení při použití másla nebo smetany.
Do karamelové šlehačky do větrníků se běžně přidává směs utvořená z cukru, ze kterého se udělá karamel a do něho se vleje horká šlehačka, nechá se přejít varem a vychladit. Nic se nesrazilo.

08. 10. 2008 - 12:17

knedlik: Viděl jsem 30 lidí dělat tento karamel ze šlehačky, dobrým 10-ti se srazil. Proč to riskovat, když to ve výsledku není poznat a ještě ušetříte za šlehačku?

---
knedlik.pise.cz

10. 10. 2008 - 17:58

shando: ja som robil z maslom, lebo rastlinny tuk doma nebol, a nic sa nezrazilo, takze podla mna maslo bez problemov

16. 10. 2008 - 18:21

maja*: ahoj, zkoušela jsem udělat karamel podle receptu - na konci vaření vypadal docela dobře, hrudek bylo málo i dobře chutnal, ale po vychlazení se mi na povrchu tak v 1,5cm vrstvě vysrážela ta Hera. Musela jsem to z toho lžičkou odebrat jak sádlo z pečeně. Nevím, jestli těch 15-20dkg není moc? Nemají to být gramy? Nebo co jsem udělala špatně? dík

16. 10. 2008 - 21:07

knedlik: na 0,5kg cukru je to akorat, lze samozřejmě i přidat i ubrat, kdo jak chce. V podstatě z toho má vzniknout příprava pro krém.

Pokud se nahoře udělala vrstvička, svedl bych to na to, že Hera byla málo vmíchaná... mě se to ještě nestalo. Jako obranu bych doporučil zamíchat i ve vlažném stavu, pak už by snad nevystoupila tak snadno jako z horkého ale každopádně to není na závadu

---
knedlik.pise.cz

10. 09. 2010 - 07:56

pavel: Špatně jste neudělala nic, jen jste nemíchala až do konce. Největší "vopruz" totiž je zamíchat do toho to máslo. Krátce po přidání to totiž vypadá že už to je, pak si člověk řekne že už to přeci musí být. A ONO TO FURT NENÍ. Prostě ten konec se musí míchat až do zblbnutí

24. 11. 2008 - 19:31

andy*: kde se stala chyba..
v kroku 3 sem na mírném plameni měla rozpuštěné skoro všechny hrudky, hmota vypadala skvěle. Ale pak sem tam podle návodu přidala vodu a ta krásná jednolitá hmota strašně zhrudkovatěla voda v rychlovarce už možná stihla trochu vychladnout, ale stale byla dost horka.. smes sem taky michala.. tak kde sem udelala chybu?

24. 11. 2008 - 20:56

knedlik: to vypadá na příliš prudké zchlazení, byl té vody cca panák nebo více resp. mohla být jen vlažná? Ale skoro bych řekl, že by to mělo jít zpět rozvařit, voda by se vypařila, směs opět zahřála a ztekutila... ale ideální to samozřejmě zdaleka není.

---
knedlik.pise.cz

08. 12. 2008 - 10:12

veslo: Vždycky jsem si myslela, že jsem spíš cukrářka, než kuchařka. Teď už si to nemyslím. Víc jak hodinu se pachtím s tím hnědým sviňstvem a nejen že se to nerozpustilo, ale když už jsem to nevydržela a vlila tam panák právě vroucí vody, tak to udělalo několik velmi tvrdých kusů, se kterými už nejde nic dělat.

08. 12. 2008 - 10:16

knedlik: vzhledem k tomu, že všem ostatním se to povedlo vidím chybu jinde... nerozpustilo? Pak malá teplota plotny... panáka vody brzo a směs nebyla tak teplá jak měla být? Pak se není co divit

---
knedlik.pise.cz

08. 12. 2008 - 10:39

veslo: Teď už mě opustili emoce, nemůže to být (mimo to, co už jsem přečetla - děkuji za odpověď), také tím, že jsem to dělala v menším množství a na pánvi? Je to totiž základ na francouzský Tarte´Tatin a do karamelu se dál přidávají další ingredience. PS. Já vím, že jsem blb já, jen jsem se potřebovala vyvztekat.

08. 12. 2008 - 11:05

knedlik: menší množství je těžší, ale tímto asi nebylo... pokud se to nezačalo dělat hrozně rychle (hnědlo to) a vy jste to zeslabila (až moc). Pánev určitě nebrat, je moc nízká - je to nebezpečné...

Ta rychlost a postup vaření je vidět na obrázcích, chce to čas, za méně než 30 minut se to moc nedá udělat

---
knedlik.pise.cz

08. 01. 2009 - 11:06

veslo: Vážený autore, musím se omluvit, karamel je sice s hrudkami (jen málo), podcenila jsem 150 stupňů, takže mám spálený ukazováček (chtěla jsem ochutnat), ale v ledničce stojí plná sklenička výborného karamelu. Děkuji

24. 02. 2009 - 13:22

matej: mily knedliku, diky moc, uz nejaky patek se snazim udelat tenhle tekuty karamel, ale nevedel sem co do nej pridat, vzdy mi to na kamen ztvrdlo. samozrejme mam spaleny ukazovacek z ochutnavani, ale karamel se povedl . pro ostatni pridam jeste jeden recept, pokud do karamelu pridate misto vody zhruba pul litru vodky a misto hery maslo, mate velmi dobre piti na chladne zimni vecery, samozrejme nechte chvili vychladnout a cukru nemusi byt tolik. tip: podobne jako u vody dojde ke krystalizaci, nerozmichavejte to uplne, a tu srazeninu ochutnejte. je to vodka, ktera se da jist

27. 03. 2009 - 14:09

culie: Karamel jsem dělala podle návodu, ale doma byl jenom krystal, takže se mi nepovedlo dokonale rozpustit jednotlivé krystalky... Chuťově je v pořádku, jenom není dokonalý, co se týče vzhledu. Konzistence, no tak u tý si nejsem úplně jistá, zatím je teplý... No uvidíme, až vystydne..

27. 03. 2009 - 14:13

knedlik: střední krystal nevadí, velmi hrubý je už vážně na škodu ale profíci by to mohli zvládnout i s ním.

Existuje ještě jedna pomůcka, nalít do cukru vodu. Více se rozpustí a rovnoměrně prohřeje, ale za cenu podstatně delší přípravy, která konec stejně projde i stádiem obtížného míchání, takže výhodnost je velmi diskutabilní

---
knedlik.pise.cz

30. 03. 2009 - 15:01

culie: Po ztuhnutí karamel dostal podobu poměrně tuhého lízátka... Takže jsem byla nucena ho znova rozpustit (vodní lázeň) a výrazně víc naředit. Teď má barvu i konzistenci medu a chutná báječně.
Zítra se dám do medovníku Tak mi držte palce, jsem tak trošku amatér...

12. 04. 2009 - 18:19

valach*: Kdy hodláš pokračovat v blogování?
Neflákej to...
Hezký den.

---
dennapicu.pise.cz

13. 04. 2009 - 09:55

knedlik: asi někdy v důchodu, není čas a v létě už tuplem ne

---
knedlik.pise.cz

14. 04. 2009 - 20:47

valach*: A jak daleko to máš do "důchodu"?

---
dennapicu.pise.cz

14. 04. 2009 - 22:21

knedlik: myslel jsem, že víš... ale slabých 40 let?

---
knedlik.pise.cz

23. 05. 2009 - 20:51

evzza: ahoj, díky moc za recept, karamel se fakt povedl, nicméně jsem míchala tak urputně, až jsem si pocákala celou ruku a bolí to jak čert takže přidávám další varování: JE TO FAKT HORKÉ!!!

26. 07. 2009 - 14:08

bára: jak na ten karamel? a chcu si ho stáhnout!!

26. 07. 2009 - 14:09

barunka*: CHCI KRAMELL MNAM MNAM!

21. 11. 2009 - 19:23

sadrusiq: urobila som na poprvy krat a vyšlo to super ,chutilo to ešte lepšie ... dakaujem

20. 01. 2010 - 12:52

mourek: tak jsem si poprvé v životě připravil karamel!
Podařilo se, je skvělý. Poleju si s ním vanilkovou zmrzlinu.

08. 02. 2010 - 15:10

kexame: Akurat , ze original karamel sa robi nie z tukom,ale sa zaleje 33% tnou slahackou- vy diletanti !!!

08. 02. 2010 - 15:13

knedlik: jdi se vychladit, několikrát je zmíněno, že ji lze dělat z másla nebo šlehačky, ale je to náročnější. Dilíku...

---
knedlik.pise.cz

20. 03. 2010 - 20:29

abudabu: Nevím, jak to děláte vy, ale na to abych si udělal karamel do Maté tak mi stačí pánvička s teflonem a cukr.
Prosím vás, hledám informaci: jakou energetickou hodnotu má karamel?
Napište prosím na abudabu@seznam.cz

25. 03. 2010 - 17:29

karamel: ceůé se to spálilo jdu to dělat znovu

---
nemam.blog.cz

25. 03. 2010 - 17:30

rohlÍk: Nejde to!!!

06. 04. 2010 - 17:48

hapi :d: 12 dkg wody D pre boha

01. 05. 2010 - 22:38

tom*: Ahoj,
karamel dělám bez tuku/másla a je vždy výborný. K tomuhle postupu pár poznámek:

Když se cukr úplně na začátku namočí (do hrnce s cukrem dolívat vodu, až cukr tak tak zmizí pod hladinou), trvá sice vaření o trochu déle, ale není žádný problém s hrudkami, ani se nemusí míchat.

Když se při rozvařování karamelu nalije moc vody, lze pak snadno vyvařit. Hustotu pak snadno trefíte podle cviku. Když moc řídké, vaříme dál, když husté, přidáme vodu a znovu necháme přejít varem. Ale nevařit s tukem!

08. 09. 2010 - 11:46

ivule: taky jsem to zkusila podle návodu a bez tuku a karamel je uplně nej nej - zkrátka výbooorneeejjjjj!!!!!!!!!!

04. 05. 2010 - 22:06

martina77: cukr jsem rozpustila pomalu dle navodu. Pak jsem misto masla pridala zahřátou 30% smetanu. Trochu to bublalo, jej potřeba foukat, aby to neuteklo z hrnce, a pomalu rozmýchat karamel co se trochu srazil přidáním přeci jen o mnoho chladnější smetany, i když byla ohřátá. Výsledek je výborný. Hladký tekutý karamel, co se dá použít na cokoliv. Množství všeho od oka, metoda pokus omyl.

06. 06. 2010 - 10:14

sten: tak jsem se pustil do karamelu a fakt hned na poprve parada jenom jsem pridal misto vody pomerancovy sirup s rumem mirne rozredeny s horkou vodou a dal jsem to jeste pred rozpustenym karamelem byly to ty zlatohnede shluky krystaly zacinajiciho karamelu a michat jak o zivot abylo to hotovo tecavy zlatavy no super poprve v zivote sem to zkusil a hned to vyslo polil jsem snim cukrarske piskoty na tiramisu a jeste mi zbylo michal jsem asi 3o dkg.cukru krupice tak to zkuste jo kousek hery je potreba pridat pak seto leskne jak led

25. 06. 2010 - 18:08

calwen: Díky za recept, dělala jsem karamel poprvé v životě a díky tomuhle návodu dopadl na jedničku. Ani jedna hrudka, krásná barva a skvělá chuť. Akorát místo Hery jsem tam dala šlehačku, páč jsem ji zrovna měla v lednici. Ještě jednou díky. A mimochodem, jestli si někdo z vás dělá černý čaj s cukrem, tak doporučuju místo cukru nalít karamel. (Byť pravý čajomil si tam nedá ani cukr ani karamel)

14. 10. 2010 - 12:17

pája: Výýýýborně, děkuji dnes jsem karamel napoprvé spálila, tak mě napadlo kouknout se na nějaký návod na internet Karamel se mi povedl na pánvičce se cca 100 gramy cukru na jedničku, ozdobila jsem s ním broskvový dortík na zítřejší oslavu, tak se těším na chválu od příbuzných

28. 10. 2010 - 17:22

ewabi: díky, tenhle návod je absolutně super - prfektně funguje a ty obrázky hodně pomáhají. Vařila jsem karamel poprvé v životě a dopadlo to skvěle.Upřímný dík.

17. 11. 2010 - 21:08

scotta: Móc pěkné . Zalistoval jsem v učených knihách (Harold Mc Gee, doporučené ) a dozvěděl se fůru zajímavých věcí. Že prý, když se zahřívá řepný cukr v kyselém roztoku, tak že se velká část rozloží na glukózu a fruktózu, a že tato směs pak zůstane i po vyvaření vody polotekutá, prý invertovaný cukr se to nazývá, v podstatě takový umělý med. Protože ale fruktóza má karamelizovat už při 105 stC hádám, že by se toho dalo využít. Udělat karamel tou "mokrou" cestou např. s trochou kyseliny citrónové, možná by pak vše proběhlo snáz při mnohem nižší teplotě. Zkusíme a uvidíme, pokud budou nebeská tělesa experimentu nakloněna a neotrávím se tím , dozvíte se snad i co za esenci z toho vzejde

17. 11. 2010 - 21:41

knedlik: jj, takhle se vyrábí perník resp. je to jeden z receptů na jeho výrobu a získá opravdu krásnou hnědou barvu a chuť to taky doladí, ale to je už subjektivní

---
knedlik.pise.cz

22. 01. 2011 - 19:41

lenka*: Tak jsem se taky pustila do vareni karamelu ) Vsechno vyslo dobre, je vynikajici. Mam jenom jeden problemek. Ta Hera, co jsem do toho pridala na konci mi pak v lednicce ztuhla nahore a karamel zustal pod ni. Mam pocit, ze by nebyla treba. poradite?? Lenka

22. 01. 2011 - 21:08

knedlik: naopak, karamel se musí občas zamíchat do vychladnutí, aby se to nemohlo stát, ona pomáhá aby držel vodu a byl tvárný... vynechat lze, ale nedělal bych to

---
knedlik.pise.cz

25. 06. 2011 - 21:12

muel: Tak - potřeboval jsem kvůli práci ženy se naučit karamel. Návod perfektní, pomohl, míchávám rovnou 2kg naráz. Karamel ale nesmím mít matný herou, proto jsem do něj nic nepřidával. První pokus s herou byl jejím zaměstnavatelem odmítnut. Tip s kyselinou citronovouovšem využívám - pár kapek citronky nakapu. Dejme tomu, že si představuji, že karamel díky té citronce bude odolnější vůči krystalizaci , nic jiného si od toho neslibuji. Ale vodu v žádném případě nedávám - určitě je pak problém dosáhnout vyšší teplotu ve všech částech taveniny. Když se voda vypařuje z rozvaru, tak jej ochlazuje a také do doby vyvaření logicky snižuje teplotu (bod varu vody)- čím je roztok hustší, tím pomaleji se voda vyvařuje. Díky takové "chybě" by karamel snáze krystalizoval. Nasucho tavený cukr s kapkou kyseliny mám dva měsíce v láhvi v ženské pokojové teplotě a je stále stejně jako med. Delikateska do kafe, čaje, do jogurtu..I když je to vcelku prosté, chce to fortel, aby si člověk neudělal jen puchýře od míchání a neměl hroudy cukru po bytu. Cukr poměrně taje a veelmi snadno se spálí. Hrudky - možná bylo nedostatečně řečeno, že směs s hrudkami je třeba dále mírně prohřívat a míchat a míchat a to PROTO, že do hrudek se teplo ještě tolik nedostalo a tedy ještě neroztály. Trocha trpělivosti (energie dodávat jen málo) a hrudky se rozpustí, zbyde medově zlatavý karamel skvěle kořenné chuti.

02. 06. 2011 - 17:24

skynet: Mmmm...díky za recept.Ten karamel je prostě výbornej!

10. 06. 2011 - 17:30

rendee: mnooo micham micham, uz to mam asi 30 minut z plotny, wypada dobre, jen se mi nechce spojit tuk z karamelem... wypada to asi tak, ze karamel je ve spod a tekuty tuk nahore.... a fakt michaaaam

27. 06. 2011 - 21:25

knedlik: stačí míchat až bude chládnout např. každých 5-10 minut chviličku - pak půjde tuk vmíchat

---
knedlik.pise.cz

13. 09. 2011 - 09:57

lill: Myslela jsem si, že jsem v kuchyni docela zručná, ale karamel prostě nějak ne a ne dopadnout tak, jak by měl...až do fáze rozpuštěného cukru je to v pořádku...ale: rozpustil se mi krásně cukr (já zajásala), odstavila jsem hrnec z plotny, párkrát míchla a cmrndla tam trochu horké (těsně před tím uvařené) vody, udělalo to bubly bubly a.... a celé se to zhrudkovatělo : ( Prosííím poraďte někdo : )

13. 09. 2011 - 11:23

knedlik: moc horké vody najednou... cukr se prudce zchladil, nestihl ani vstřebat vodu a rovnou zpátky zkrystalizoval. V podstatě to tolik nevadí, stačí to nechat být popř uvést do varu, aby se krystaly rozpustily... ev. to bylo moc malé množství, které je náročné na přípravu.

---
knedlik.pise.cz

13. 09. 2011 - 11:24

knedlik: kdyby to bývalo bylo moc malé množství, jen by se zakouřilo (pára) a nic by se nestalo, takže raději vícekrát a po malém množství vody.

---
knedlik.pise.cz

14. 09. 2011 - 10:13

lill: Děkujuuu, už se zadařilo! A pak jsem ho rovnou využila do medovníku, který jak to tak vypadá nevydrží ani 24 hodin : )

30. 09. 2011 - 22:18

tomáš s.: Zdar, díky moc za skvělý návod, zítra jdu na zkušební verzi.
Chtěl bych se jenom zeptat, jak bys pozměnil postup / množství surovin, aby byl karamel ideální k namáčení jahod (dobré afrodiziakum) a k následnému nalítí na lívance? a jestli by se měl nechávat odležet na chvilku v ledniččce nebo "jen tak" na lince?

Předem díky za odpověd

18. 09. 2011 - 12:11

knedlik 2: mam 13 rokov a zvladla jsem to

20. 10. 2011 - 11:20

katka*: Mám zásadní problém / otázku:
Po zchladnutí směsi se mi oddělil tuk od karamelu.
Dopadlo to tak, že ve sklenici plave na karamelu tlustá vrstva tuku.
JAK TO VZNIKLO?
A tedy CO S TÍM TEĎ?

25. 10. 2011 - 12:38

trtinovy cukr: dik za recept a za vsechny prispevky v diskuzi
delal jsem pokusne jen ze tri polevkovych lzic TRTINOVEHO cukru.
kdyz byl cukr pekne rozpusteny, zacal jsem pridavat vodu primo z rychlovarky, jen po malickych kapkach, kdyz jsem pridal asi ctyrikrat crknul jsem trochu citronky.
pak uz jsem dal vyrazneji vody. celou dobu jsem nekostoval, ponevadz nebyl cas
smes jsem mel stale nad mirnym plamenem takze zacla vyrazneji hnednout, tehdy jsem ponoril hrnec do talire s vodou, abych mel jistotu, ze nespalim.
Pridal jsem asi pulcentimetrovy platek masla a o trochu vice vody, konzistence byla spis polevkova nez omackova, tak jsem jeste nechal projit varem, at se vse pekne spoji.
pak uz nechal za staleho michani vychladnout na kostovatelnou teplotu.
vysledek je famozni.

jeste jednou diky

29. 10. 2011 - 20:49

jan: byla tam napsaná hera a já tam dal stelu a chutnalo to jak ryba
hnus

19. 03. 2013 - 22:35

eva: Stela je fakt chuťově hnusná, já používám Zlatou hanu.

17. 12. 2011 - 00:31

honza26: skvělej recept hlavně ty fotky karamel sem delal poprve a musim říct že se mi poved moc děkuji za užasnej recept

19. 12. 2011 - 17:48

marubull: Konečně přesně popsaná akce.Díky.

09. 02. 2012 - 16:40

sona: me to se spalily 3

13. 02. 2012 - 15:56

milča: milý Knedlíku, karamel bez práce: vezmi papiňák,do něj vlož plechovku kondenzovaného slazeného mléka, vlij vodu do dvou třetin plechovky a vař na mírném ohni hodinku až hodinku a půl . Hodinka- světlejší karamel,delší var- karamel tmavší. Po schladnutí otevři konzervu a máš báječný tekutý karamel, který s lžící rumu a osminkou másla (možno přidati i másla více ) vytvoří báječnou směs na plnění čehokoli. Pravda, je o něco dražší, avšak výsledek bezvadný.

13. 02. 2012 - 20:36

knedlik: díky za připomínku, ale nesouhlasím. Váš návod jsem použil, když jsem vyráběl karamelový vaječňák, protože se tam kondenzované mléko stejně dává, ale tento karamel nemá s karamelem skoro nic společného... jen trošku barvu. Zkuste u někoho ochutnat ten z mého návodu a budete až nepříjemně překvapena, co jste za karamel považovala Z plechovky je dobrý, ale je to prostě slabší karamelové mléko, ne KARAMEL.

---
knedlik.pise.cz

16. 04. 2012 - 07:23

marie*: karamel je bezva - ale mám dva dotazy - zkoušel někdo karamelizovat hnědý cukr? a za druhé když by se použilo přepuštěné máslo - bílková sraženina nehrozí? ta Hera mi nesedí.

16. 04. 2012 - 10:07

knedlik: nezkoušel, ale snad bych se toho nebál... jsou tam navíc jen minerály, které tvoří snad 0,1% pokud nemyslíte třtinový... vyzkoušel bych klidně oba

s přepustěním másla je to dobrý nápad! Hery se nebojte, klidně zkuste a nevěřím, že poznáte výrazný rozdíl Ve mě Hera vzbuzuje delší trvanlivost.

---
knedlik.pise.cz

26. 05. 2012 - 17:25

tinka: Kde je toho více? Tak pěkný blog s recepty a milým komentářem autora, ale tak málo článků? No honem běžte vařit a psát, těším se na další . Budou brzy?

---
vedere.blog.cz

25. 06. 2012 - 23:45

kuba: Ahoj a díky moc za recept! Povedl se a je výborný.
Jejnže! Při přelívaní do misky se tato převrátila a spadla. Okamžitě jsem reagoval a pro misku se sehnul, abych ji co nejrychleji obrátil a více než 1/3 jsem zachránil. No, zbytek jsem musel z podlahy tak na 5x povytírat a nechat protéct výpustí v umyvadle. Kurník šopa!
Ale pořád si říkám, lepší, než kdybych ho spálil nebo se mi nepovedl.

14. 09. 2012 - 19:00

meril.m: Můj recept:cukr/máslo/voda v poměru 6:1:1,vše dát do hrnce a pomalu zahřívat.Směs začíná karamelizovat při nižší teplotě a je dobře míchatelná.Při dosažení hnědé (ne červenohnědé) barvy přidat vodu (kolik karamelu,tolik vody).Po zchladnutí dát do lednice a ztuhlý tuk přecedit přes jemný cedník.Takto připravený karamel má výbornou máslovokaramelovou chuť

11. 10. 2012 - 16:11

nori: Aby karamelizující cukr nezkrystalizoval na stěnách hrnce, stačí přestat míchat a místo toho hrncem třeba jen občas zahýbat

12. 11. 2012 - 14:16

tereza*: Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde dělám chybu, zkoušela jsem to třikrát a pokaždé kdy se dostanu do fáze přilévání vody, tak při prvním a druhém přilití O.K (houstne) ale u dalšího se to najednou nějak "srazí", prostě zůstane uprostřed tvrdý karamel a okolo je tekutá cukrová voda poradíte mi, prosím
Děkuji Tereza

16. 11. 2012 - 13:26

knedlik: když se první 2 nalití vody povedly je to 3 přilití moc velké - hmoty rychle zchladla a zkrystalizovala - nikdy se se mi to nestalo. Popř první dvě přilití byla už velká a třetí to jen dovršilo. Většinou 2 panáky už úplně stačí, pokud stále máte pocit, že to houstne víc než je zdrávo, přidejte dříve tuk (místo 3. vody) - budete mít více času na přemýšlení a po tuku už nikdy nezkrystalizuje.

Také míchání je důležité - míchat i ten střed, ten možná vynecháváte a v té konzistenci to pak udělá své!

---
knedlik.pise.cz

18. 12. 2012 - 23:15

filda: to je bombaaaaa.ty fotky byly dulezity.chci to dat do domaciho vajecnaku.akorat mistovody jsem tam dal plechovku tatra mlika.ten var jsem vzivote nevidel.dulezity je se neleknout a michat az do vychladnuti (50 celsius).bomba karamel!!!!!!!!!!

03. 03. 2013 - 17:17

super*: super mnam

09. 05. 2013 - 16:28

sasa: POKUD nekdo muze mleko tak nejjednodussi karamel je z cukru a slehacky,cukr prazit do rozpusteni- nesmi moc zhnednout-hořky-a v ten moment se prileje horka slehacka-opatrne!at se nepopalite! zacne bublat a nadýmat se-stale michat a ta se povari s tim cukrem a je to!pomer kolik cukru tolik slehacky...

08. 07. 2013 - 19:55

mabel: Tak se nepovedlo Jakou jsem měla radost, když jsem našla podrobný recept na karamel z rozpouštěného cukru, chtěla jsem totiž udělat francouzskou dobrotu croqembouche a ono z ní nic nebude Všechno šlo skvěle, dokonalá chuť, dobrá barva, takže jsem stáhla z plotny, míchala a přidala horkou vodu, začalo se to bouřit, jenže když to dobouřilo, vznikla z toho hnědá voda, ve které plaval velký slepený tvrdý kus - i když jsem během bouření míchala. Nevím, kde co bylo špatně

08. 07. 2013 - 21:12

knedlik: tak to je skoro ta nejlepší závada Chyba byla v tom, že jste přidala mnoho vody najednou - prudké ochlazení. Nejlepší bude nechat karamel ve vodě rozpustit, zkuste ho rozbít (klidně mimo vodu - v dílně ) a povařit v té vodě. Je to cukr - rozpustí se, jen pozor na množství vody, ať to není moc řídké a nemusíte to zase zahušťovat vařením!

---
knedlik.pise.cz

26. 07. 2013 - 23:18

marta: obdivuji Knedlíka za jeho trpělivost nejen při popisu postupu a focení díla, ale hlavně za to, jak neustále dokola odpovídá na stejné dotazy lidem, kterým je zatěžko prolétnout diskuzi a najít si odpověď sami (viz x-krát zodpovězený dotaz ohledně sražení karamelu po přidání vody).
svatý muž. ))

29. 07. 2013 - 18:45

jirina: ja moc dekuji za skvely navod....vzdy kdyz jdu na karamel, tak u toho mam otevreny vas navod )
diky....prave jsem do karamelu zamichala mandle a za chvili to venku zchladne /vedro vystridala bourka/ a jde se dlabat )

14. 12. 2013 - 20:31

paja*: Dobrý večer moc ráda bych váš recept vytiskla mamince, ale nejde mi označit, zkopírovat a nic, a tak nevím jak s ním jejím očím s počítačem neumí, neměl byste ho někdo v podobě ve které by se dal vytisknout? móóóóóóc prosím

28. 12. 2013 - 20:29

cldlls: Má osobní zkušenost, dělal jsem tento recept mnohokrát a nikdy mi nevyšel, vždy jsem dostal sklenici tvrdého karamelu dnešní den se mi to stalo znova už v hrnci jak už někteří psali, voda a uprostřed tvrdá hrouda, zkusili jsme upravit postup, po předchozí zkušenosti kdy jsem horkou karamelovou vodou zatavoval kalabasu, nepřídavali jsem horkou vodu, ale studenou a měli jsme stále na plotně pod lehkým plamínkem, vodu přidávali prakticky po lžičkách, po chvilkách zkoušeli konzistenci na talíři, pokud tvrdé přidali vodu a voilá konečně se povedlo

03. 01. 2014 - 00:59

maruš: Ráda bych se optala, vše dělám podle návodu, ale karamel mi za 5 minut ztuhne, má to tak být? co udělat aby se to zpravilo?

04. 01. 2014 - 12:49

modruse: Pane Knedlík, Vaše komentáře jsou fenomenální . Skvěle se bavim. Karamel zkusím, super návod. Díky.

01. 02. 2014 - 14:44

hurcikovak: Moc děkujem za výborný a naprosto jednoduchý recept.Vřele doporučujem!!!!!!!!!!!Dcerka chtěla karamel,tak jsme zkoušely Váš.S hrůzou,poprvé,co z toho vyleze.A vylezlo.Super.Ale výsledek vynikající.Dala jsem na zkoušku polovinu cukru a pokračovala dle receptu,chudáci mé karpály při míchání .Přežili .Doma jsem ale Heru neměla,jen Stelu,obyčejné stolní rostliné máslo s máslovou příchutí.A povedlo se.Zkouška dopadla dobře a zkusíme to s větším množstvím.

20. 03. 2014 - 20:06

johny: Nepripali se to na hrnec

28. 05. 2014 - 11:15

knedlik: pokud ho nespálíte do černa, pak se hrnec krásně odmočí sám

---
knedlik.pise.cz

29. 05. 2014 - 17:59

lorinn: Pane Knedlikuuu, mne se to nepovedlo. Po tom co jsem tam nalila vodu se mi to zdrclo a ztvrdlo na kamen. Mozna moc vody, nebo brzo, nevim. Chjooo

29. 05. 2014 - 18:11

knedlik: brzo ne, to by jen nebyl tak zlatý, to na to nemá vliv. Voda to ochladí a cukr tedy zkrystalizuje zpět. Moc vody nebo málo teplá voda nebo moc zchlazený karamel před nalitím vody. Musíte popřemýšlet, co to bylo.

Možná by šel opatrně pomalu rozvařit s trochou vody - vždyť je to jen cukr

---
knedlik.pise.cz

29. 05. 2014 - 19:00

lorinn: P.S.: myslela jsem si, ze muj prvni prispevek se nezverejnil p. Knedliku dik za odpoved, uz jsem si to precetla vyse