Vánočkový závin - exkluzivní záležitost!

8. únor 2016 | 10.55 |

20160205_155543Máte rádi vánočku, ale už byste chtěli změnu? No, tak vánočkový závin vás nadchne.

Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléko (lze dát jen vodu, pokud máte alergii)
100g sádla nebo másla nebo hery
120g mletého cukru
20g droždí - půl kostky
1 žloutek
50g oříšků/madlí
špetka soli

Postup:
Do mléka (vody) rozpustit droždí. Smícháme mouku, cukr, sůl, nastrouhané oříšky. Přidáme žloutek a do toho vlejeme rozpuštěné droždí a do nej rozpuštěný (ne horký) tuk. Vše smícháme a necháme kynout. Nejméně hodinu, můžeme dýt kynout a na delší dobu a pak po hodině jen promícháme.

Tvarujeme jako závin a plníme např strouhanými jablky, makovou nebo oříškovou náplní nebo tvarohem.

Necháme kynout při 50°C cca 25 minut. Pak povrch potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do rozpálené trouby. Já jsem ještě povrch posypal nasekanými lískovými oříšky ze zahrady.

Všechny varianty jsou vynikající, ale jablka jsou nepřekonatelná! Je to tak dobrý, že mám v plánu z toho udělat vánoční tradici. :)

20160205_150208
Peče se na 180°C horkovzduch cca 20 min.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Vánočkový závin - exkluzivní záležitost! hroznetajne 09. 02. 2016 - 09:30
RE(2x): Vánočkový závin - exkluzivní záležitost! knedlik 09. 02. 2016 - 10:00