Sirup z černého rybízu

5. červenec 2016 | 17.18 |

Suroviny
0,7kg černého rybízu
0,3kg bílého rybízu
1,7kg cukru

Přidávám bílý rybíz, protože černý je hodně silný, ale není to nutné. Prostě použijte 1kg černého rybízu.

Rybíz podlejeme panákem vody. Přidáme cukr a zahříváme tak rychle jak sporák dokáže. Během okamžiku ovoce pustí šťávu a zahříváme na 85°C. Po té rozmixujeme ponorným mixérem.

Přecedíme přes síto a hotový sirup naposledy zahřejeme na 85°C. Hned plníme do skleniček, zavíčkujeme, otočímě dnem vzhůru a po 5 minutách zpět a necháme vychladnout.

Vařit nebo nevařit?
Já ho vařím tzn nechám přejít varem. Vzikne mi tak marmeláda (rosol), ale nevadí mi to. Po otevření skleničky obsah rozředím vodou a dál už se chová jako klasický sirup. Pokud dodržíte 85°C pak rosol nevznikne. Je to na vás.

Co se zbytkem ze síta? Rozřeďte vodou na řidší kaši a ještě jednou přeceďte. Získáte první chutnávku hotové šťávy.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře