Sypaný koláč s tvarohem (a ovocem)

17. srpen 2016 | 08.04 |

Také se mu říká drobenkový, ale sype se (ingredience) a proto mu říkám sypaný. Na internetu je jich velká spousta, ovšem tento... tento je velmi dobrý. A že jsem jich pár už vyzkoušel. Není vůbec suchý a už vůbec se po upečení nesype jako jiné.

Suroviny
250g polohrubé mouky
100g cukru moučka
100g másla/hery
2 lžičky kypřícího prášku

Suroviny na náplň
2-3 tvarohy
1 kelímek zakysané smetany
1 valinkový pudinkový prášek
180ml mléka
100g cukru krupice

Postup
Do mísy dáme mouku, cukr, kypřící prášek a promícháme. Přidáme na kousky nakrájené máslo/heru. Všechno rukou důkladně promačkáme až vznikne drobenka. Vezmeme si dortovou formu (či pekáč) a vyložíme ji namočeným pečícím papírem. Posypeme polovinou drobenky (klidně větší půlka). Bude se vám toho zdát neskutečně málo, ale je to v pořádku. Ještě to uťapkáme třeba lžící, aby povrch nebyl kyprý.

Připravíme náplň smíchámím všeho. Klidně najednou a prošlehat šlehačem, aby tam nebyly žádné hrudky.

Tuto tekutou náplň nalijeme na drobenku ve formě. Pokud chceme mít koláč s ovocem poklademe ovocem právě tvaroh a můžeme ovoce lehce zamáčknout, ale ono se určitě zaboří samo. Doporučuji ovoce jako jablka (strouhaná na hrubo) nebo hrušky. Samozřejmě borůvky, maliny atd jsou klasika no a právě. Od tohoto koláče osobně neočekávám klasiku a chci změnu. Ta jablka jsou velmi dobrá a ve tvarohu nečekaná.

Posypeme zbylou drobenkou a zjemna uhladíme.

Pečeme velmi dlouho. Při 150 - 180°C cca 40-50 minut. Mě to vychází na 160°C a 50 minut. Na konci pečení pro jistotu zabořte špejly a po vytažení jí zkontrolujte, zda je koláč dost. (jestli bude na špejly vodička je to ok, nesmíte vytáhnout bílou kaši tj tvaroh jinak než zhrudkový)

Nechte zchládnout a hotovo.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Sypaný koláč s tvarohem (a ovocem) lvice 17. 08. 2016 - 20:19