Bramborové placky s mákem a povidly

3. říjen 2006 | 11.59 |

obrazekTohle bylo moje nejoblíbenější jídlo. Dělala ho babička a pouze jednou do roka (v zimě). O to víc jsem se po něm mohl utlouct. Když jsem se odstěhoval 250km daleko už jsem se jej musel naučit sám. Jí se teplé i studené, ke snídani, na oběd i na večeři. Prostě dokud je

Tohle jídlo se dá najít v pár kuchařkách, ale 'domácí' moravská verze se malinko odlišuje. Nejprve popíši tu kuchařkovou a pak se zmíním o odlišnostech 'domácí verze'.

Celý recept je snadný a nezabere příliš mnoho času.

Bramborové placky s mákem a povidly

900g brambor
250g hrubé mouky
2ks vejce
povidla, mák, mletý cukr, olej

Brambory oloupeme, přepulíme, velké i na 1/4 a uvaříme ve vodě. Po uvaření je necháme vychladnout a nastrouháme je. Kuchařka říká: 'na jemno'. Knedlík říká: 'proč? Na hrubo!'. Přidáme mouku, vejce a špetku soli. Vytvoříme těsto (stř. tuhé).

obrazek
nastrouhané brambory

obrazek
všechny suroviny

obrazek
těsto

Toto těsto se vyválí na polohrubé mouce (správně má být hrubá, na polohrubé to jde lépe) do tvaru placek (palačinek) i stejně vysokých. Tyto placky se pak usmaží na oleji (tfůj!).

Tohle byl postup kuchařky. Můj postup je mnohem lepší. Brambory nastrouhat, přidat všechno a navíc ještě olej přímo do těsta. Cca 5 polévkových lžic. Uděláme těsto, vyválíme. Stejně jako originál. POZOR! Placky se nesmaží na oleji, ale na suché teflonové pánvy nebo ještě lépe přímo na rozpálené plotně (v době sklokeramických desek, to moc nelze praktikovat).

Smažíme tak dlouho až se utvoří hnědé puchýřky, pak otočíme a smažíme z druhé strany. Tato verze je více dietní a opravdu dobrá. Pokud placky usmažíte na oleji nemají tyto 2 verze chuťově vůbec nic společného.

obrazek
hnědé puchýřky, hotovo!

Povidla rozmíchejte, přidejte mletý mák s cukrem a zamíchejte. Můžete rozředit vodou. Placky se podávají namazané jako palačinky.

obrazek
moc dobré!

obrazekDoporučení mojí babičky: placky péct přímo na plotně, hned po upečení ji potřete sádlem. Naneste vrstvu povidel a pak se posypte mletým mákem s cukrem. Potom se ještě mletý mák poleje 1 polévkovou lžící sádla (sádlo mi nechutná, ale tady je dobré). Zabalí se jako palačinky.
 

pozn. tato verze je vůbec, vůbec nejlepší!!! Nic lepšího jsem nejedl a to kachnu umím fakt dobře!

Doporučení: čím tenčí placka, tím větší delikatesa.
 

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 2.08 (49x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Moderované komentáře

RE: Bramborové placky s mákem a povidly kobliha 03. 10. 2006 - 12:18
RE: Bramborové placky s mákem a povidly jirka* 04. 10. 2006 - 10:43
RE: Bramborové placky s mákem a povidly michal* 21. 08. 2008 - 13:02
RE: Bramborové placky s mákem a povidly džoza 24. 09. 2008 - 08:17
RE: Bramborové placky s mákem a povidly vlasta* 18. 10. 2008 - 20:53
RE: Bramborové placky s mákem a povidly manita 18. 01. 2009 - 20:09
RE(2x): Bramborové placky s mákem a povidly knedlik 19. 01. 2009 - 07:40
RE(3x): Bramborové placky s mákem a povidly ergro 11. 08. 2010 - 12:24
RE(4x): Bramborové placky s mákem a povidly knedlik 10. 09. 2010 - 08:02
RE: Bramborové placky s mákem a povidly makyna* 15. 06. 2010 - 12:47
RE: Bramborové placky s mákem a povidly katka* 14. 11. 2011 - 09:52
RE: Bramborové placky s mákem a povidly luk 26. 05. 2013 - 12:15