Rýžový nákyp s ovocem (a tvarohem)

16. listopad 2012 | 12.57 |

IMAG0462_resizeMilované i nenáviděné jídlo. Jde ho jíst ke snídani, k obědu, k večeři i ke svačině. Naprosto univerzální.

Vyzkoušel jsem verzi s tvarohem a nedám na ni dopustit, ač jsem z toho měl obavy. (Pocit: copak do nákypu patří tvaroh, kdo to kdy viděl?).

Spousta lidí tohle jídlo nemá ráda, protože si pamatují, že je dusivé suché. To je celé špatně, už z principu takové být nemůže, to lze vyloučit. Pokud si takové pamatujete, bylo špatně servírováno. Viz konec receptu.

Suroviny:
- hrnek rýže (ideál je kulatozrnná, ale stačí jakákoliv kromě parboiled, tu v žádném případě)
- dva a půl hrnku mléka (jakékoliv)
- polovina až dvě třetiny hrnku cukru krupice popř krystal
- 50g másla (stačí něco přes centimetr)
- 3 vejce
- 250g tvarohu - kdo nechce, vynechá (pocit: byla by to škoda!)
- kompotované ovoce (čerstvé se tolik nehodí)

Vyrábíme vařenou rýži
Do hrnce nasypeme rýží a přidáme mléko. (pocit: v každém receptu je, že se rýže pere ve vodě - zbytečné nádobí, není důležité). Uvedeme do varu, hlavně ze začátku se rýže lepí ke dnu, později se to zlepší, když se zeslabí žár a udržuje se var - lze pak míchat příležitostně po cca 1 minutě.

Na rýži je psáno, že se má vařit cca 17 minut, já ji vařil 25 minut a stále byla na skuz docela tvrdá. Po 25 minutách vypneme plotnu a necháme dalších 20 minut rýži v přikrytém hrnci na teplé plotně.

IMAG0443_resize
všechno v hrnci - tedy rýže a mléko

IMAG0446_resize
postupně rýže nabývá a je hustější.
Před koncem vaření je pořád občas vidět tekuté mléko mezi zrnky, není to lepidlo.

IMAG0447_resize
po přiklopení máme čas na vymazání formy - popadněte celé máslo a vytřete jím pekáč/mísu

IMAG0448_resize
po 20 minutách na teplé plotně v přikrytém hrnci bez míchání - lepidlo, konzistence plastelíny

Lehčíme rýži
Oddělíme žloutky od bílků a šleháme bílky. Po cca 20sec šlehání přisypeme 2 vrchovaté lžíce cukru krupice a vyšleháme do husta - pěna nevypadne z nádoby, drží v ní.

IMAG0450_resize
krásně hustý sníh

Vrátíme se k hrnci a přidáme do něj zbytek cukru (množství upravte podle sebe - dejte méně, ochutnejte hmotu a popř přidejte), žloutky, máslo a tvaroh (volitelný). Vše promícháme. Jak se rozpouští cukr vše se ztekutí. (pocit: konečně to není lepidlo).

Do této směsi přidáme cca 1/3 vyšlehaných bílků a promícháme. Oficiálně se má míchat opatrně. Z mé zkušenosti čím opatrněji se míchá tím je horší výsledek, protože takové míchání pak trvá daleko déle - takže klidně vší silou a nesmyslnými pohyby zamíchat. Za 10 sec je hotovo.

Přidá se zbytek bílků a zase promíchá - to jde již snadněji.

IMAG0451_resize
do "lepidla" všechno přidat - máslo pokud je přímo z lednice nechejte v teplé rýži povolit

IMAG0453_resize
po cukru je už vše tekutejší

IMAG0454_resize
1/3 sněhu

IMAG0455_resize
po 1/3 sněhu je hmota už úžasná

IMAG0456_resize
po celém sněhu - sledujete jak je původní hrnec skoro malý?

Skoro hotovo
Jestli chcete přidejte ovoce ještě do hrnce a vše promíchejte nebo: nalejte 1/2 hmoty do pekáče, naskládejte ovoce a zalejte zbytkem. Celé to takhle vložte do trouby (lépe je formu přikrýt) na 40 minut při 160°C. Po té odkryjte a dopečte dalších 20 minut.

IMAG0457_resize
že je to do kopečka?

IMAG0458_resize
zahýbejte pekáčem do strany a ono se to srovná (pocit: žádné patlání)

IMAG0459_resize
odkryté po 40 minutách - toho je, co?

IMAG0461_resize
po 20 minutách dopečení - HOTOVO

Výsledek

IMAG0462_resize

Proč rýžový nákyp nemůže být suchý
Protože na talíři se musí přelít šťávou z kompotu co nám zbyla.

Já jsem tentokrát vyráběl nákyp kokosový a proto ovoce není vidět a bohužel to ani nemám čím přelít. Ale díky tvarohu ani tak není suchý a díky tomu, že je nadýchaný je nejen vynikající, ale dá se i snadno odlepit od formy - žádné pracné mytí! (Pocit: u tohoto receptu zašpiníte jen minimum nádobí a to se cení!)

Zpět na hlavní stranu blogu

Moderované komentáře

RE: Rýžový nákyp s ovocem (a tvarohem) sovicka 16. 11. 2012 - 13:15
RE(2x): Rýžový nákyp s ovocem (a tvarohem) knedlik 16. 11. 2012 - 13:27