Sušenky z ovesných vloček

30. květen 2014 | 08.29 |

susenkaNení to tak dlouho, co jsem si na výletě v pekařství koupil ovesnou sušenku - fakt velkou. Byla dobrá, ale ta cena se mi nezdála...

Suroviny:
1 hrníček ovesných vloček
1 hrníček hladké mouky (volte jakou chcete: špaldovou, celozrnou atd)
1/2 hrníčku cukru krupice
1/2 hrníčku oříšků - v mém případě lískové + mandle, kupodivu levnější než vlašské :(
3 lžíce medu
130g Hery/másla
2 lžíce vody
1 kávová lžička sody
skořice, sezam, kokos, rozinky atd atd atd...

variace #2:
1/2 oříšků nahradit kokosem, přidat rozinky. 2 vrchovaté lžíce prosátého kakaa. Někdo dokonce dává i mák, ale na to nemám zatím odvahu :)

Krátký postup:
Vločky + mouka + cukr + soda + skořice (+ sezam atd) smíchat. Oříšky namlet/nasekat a přimíchat. Rozpustit Heru/máslo a přidat do něj med a vodu. Rozmíchat a smíchat se suchou částí. Dát na pečící papír ve tvaru placiček a péct při 150°C 15-20 minut horkovzduch.

Knedlíkův obšírný postup:
Velikost hrníčku volte dle sebe. Já použil něco kolem 0,2L. Mouku jsem dal obyčejnou hladkou. Mám i celozrnou, ale chtěl jsem neprve vyzkoušet klasiku. Cukr krupice je také v pořádku, není potřeba aby se rozpustil hned a při pečení to zvládne. Nerad používám mletý, pokud nemusím. Oříšků jsem dal trochu víc než půl hrníčku. Lískových méně než mandlí, protože jsou hodně aromatické a při větším množství mi jsou protivné. (pocit: taková až myšina).

Oříšky jsem namlel v mixéru. Zhruba polovina byla na jemno a druhá půlka na velké kousky - naprosto dokonalá směs!

Takže vše suché smíchat vč skořice (půl kávové lžičky) a sody. Přidal jsem navíc i 2 polévkové lžíce sezamu (pocit: dobrá volba). Dokonale promíchat. Rozpustit Heru/máslo a do ní přidat med a vodu. Já měl zkrystalizovaný, ale v teplé Heře se rozpustil dokonale. (pocit: neměřil jsem se s 3 lžícemi, vzal jsem jednu trojtou rovnou, zkrystalizovaný drží :-D). Pak obě části smíchat.

Měl jsem pocit, že se to nesmíchá, ale opak je pravdou. Smíchá se to za chvilku a výsledná směs vypadá báječně. Neudržel jsem se a ochutnal.... mňamka už před pečením. Hustota je velká, jde z toho dělat kuličky, které drží tvar, jsou trochu ulepené.

Zbývá už jen dát na pečící papír ve tvaru placiček. Z toho jsem měl trochu strach. Nebaví mě hrát si dlouho s tvarováním. Vzal jsem polévkovou lžíci, nabral hroudu a hodil na plech (pocit: jako když se dělají noky). K mému překvapení se z toho placky tvarují skoro sami, stačí je prostě rozmáčknout a trochu uhladit. Skoro dokonale kulaté. wow. Udělal jsem je na výšku cca 5-7mm. Čekal jsem, že se zvětší, ale to skoro ne, jen nepatrně.

Pečou se při 150°C 15-20 minut, volil jsem horkovzduch a 18 minut. Barva je krásně karamelová.

susenka

Výsledek je opravdu k neuvěření. Moc dobré jako v tom pekařství.

Na podzim chci zkusit přidat sušená jablka, kandované ovoce atd, prostě vše co je doma a běžně se dává do musli. Chutná to hodně podobně (jako ty pražené), v tom nejlepším slova smyslu.

Zpět na hlavní stranu blogu

Moderované komentáře