Sirup z černého rybízu

5. červenec 2016 | 17.18 | rubrika: marmelády, sirupy

Suroviny
0,7kg černého rybízu
0,3kg bílého rybízu
1,7kg cukru

Přidávám bílý rybíz, protože černý je hodně silný, ale není to nutné. Prostě použijte 1kg černého rybízu.

Rybíz podlejeme panákem vody. Přidáme cukr a zahříváme tak rychle jak sporák dokáže. Během okamžiku

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 96x

Malinový sirup

4. červenec 2016 | 17.10 | rubrika: marmelády, sirupy

Suroviny
1kg malin
0,15kg černý rybíz
1,7kg cukru

20160702_140816
hotový a naředěný sirup resp už šťáva k pití. Nádherná barva!

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 37x

Mátový a meduňkový sirup

3. červenec 2016 | 17.10 | rubrika: marmelády, sirupy

Suroviny:
2kg výluhu
1kg cukru
2 kávové lžičky kyseliny citronové
= 4 sklenice od medu

20160703_165902

Jablečný burčák

14. říjen 2014 | 14.22 | rubrika: marmelády, sirupy

Jasně, že to není burčák. Ten může být jen z hroznů, ale stejně tomu říkám burčák než kvašený jablečný mošt.

CAM00776
mňamka

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 2.322x

Sirup z plodů černého bezu

15. srpen 2014 | 18.38 | rubrika: marmelády, sirupy

Na černém bezu je úžasné, že vám dá 2x šanci vyrobit si z něj vynikající sirup. Jednou v květnu/červnu a podruhé v srpnu/září. Sirup z květů černého bezu je o kousek lepší než z plodů, ale za ty 3 měsíce zjistíte, že ten první už nemáte a rádi si vyrobíte i tenhle. Osobně ho doporučuji vyrobit polovinu toho, co jste vyrobili z květů. Tohoto se přepijete snadněji a přesto, že vám na začátku pojede, tak po pár dnech už si ho tak často nedáte. :)

Toho prvního z květů jsem vyrobil asi 10kg a už prostě není. :) Jsem z toho tak nadšený, že jsem začal přemýšlet o zakoupení vyšlechtěné odrůdy přímo na zahradu :-D Škoda, že zahrada není nafukovací.

Suroviny:
2,5kg plody černého bezu - čistých kuliček
2l vody
35g kyseliny citronové
4kg cukru krystal/krupice

Krátký postup:
Odstopkovat černý bez, dát do hrnce, přidat vodu a nechat povařit. Rozmixovat, zcedit, vrátit na plotnu a přidat kyselinu citronovou s cukrem. Nechat provařit minutu dvě.

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 4.734x

Rybízová marmeláda bez chemie

12. červenec 2014 | 16.58 | rubrika: marmelády, sirupy

Rybízová marmeláda želíruje krásně sama o sobě, proto není potřeba do ní cokoliv přidávat kromě cukru. On Gelfix nebo Pektogel bohužel chemie je. Přitom je to jen pektin z ovoce, který želíruje, ale bohužel obohacený o další nesmysly od výrobců. :( Ale stejně proč ho tam dávat, když je poměrně drahý - rybíz to umí sám! :-)

Pokud sbíráte rybíz, který je přezrálý, jeho želírovací schopnosti klesají. Čím méně zralý, tím lépe želíruje. Sbírám krásně červený a problém s tím nemám. Ale pokud sbíráte vínový, který už opadavá je opatrnost na místě.

CAM00596
tanhle náš rybíz je fakt krásný

Ingredience:
- šťáva z rybízu 1kg nebo 1l
- cukr krystal 1kg

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 2.309x

Sirup z květů černého bezu - koziček

27. květen 2014 | 10.57 | rubrika: marmelády, sirupy

CAM00529Opravdu se na Moravě říká květům černého bezu KOZIČKY... :) V Čechách jsou to zase BEZINKY. Pokud jste květy propásnuli máte šanci vyrobit si v srpnu/září sirup z černého bezu z plodů!

Suroviny:
květy černého bezu - kozičky
2L vody
2kg cukru krupice/krystal
30g kyseliny citronové

Krátký postup: kozičky namočit, přidat kyselinu citronovou a nechat 24 hodin. Zcedit, přidat cukr. Hotovo... nebo ještě nechat přejít varem.

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 3.328x