Rybízová marmeláda bez chemie

12. červenec 2014 | 16.58 | rubrika: marmelády, sirupy

Rybízová marmeláda želíruje krásně sama o sobě, proto není potřeba do ní cokoliv přidávat kromě cukru. On Gelfix nebo Pektogel bohužel chemie je. Přitom je to jen pektin z ovoce, který želíruje, ale bohužel obohacený o další nesmysly od výrobců. :( Ale stejně proč ho tam dávat, když je poměrně drahý - rybíz to umí sám! :-)

Pokud sbíráte rybíz, který je přezrálý, jeho želírovací schopnosti klesají. Čím méně zralý, tím lépe želíruje. Sbírám krásně červený a problém s tím nemám. Ale pokud sbíráte vínový, který už opadavá je opatrnost na místě.

CAM00596
tanhle náš rybíz je fakt krásný

Ingredience:
- šťáva z rybízu 1kg nebo 1l
- cukr krystal 1kg

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 2.032x

Sirup z květů černého bezu - koziček

27. květen 2014 | 10.57 | rubrika: marmelády, sirupy

CAM00529Opravdu se na Moravě říká květům černého bezu KOZIČKY... :) V Čechách jsou to zase BEZINKY. Pokud jste květy propásnuli máte šanci vyrobit si v srpnu/září sirup z černého bezu z plodů!

Suroviny:
květy černého bezu - kozičky
2L vody
2kg cukru krupice/krystal
30g kyseliny citronové

Krátký postup: kozičky namočit, přidat kyselinu citronovou a nechat 24 hodin. Zcedit, přidat cukr. Hotovo... nebo ještě nechat přejít varem.

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 3.226x