Těsto na pizzu - 2 plechy

29. srpen 2016 | 09.22 | rubrika: pečivo

Těsto na pizzu není žádný zázrak ani umění. Je to jen mouka, voda, olej, sůl, droždí.

Tady je můj oblíbený recept, ale stále se mi nedaří zadělat těsto o jeden den předem. :)

Suroviny:
20g droždí (půl kostky)
1 lžička cukru krupice
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
200-230ml vlažné vody (dle mouky)
400g hladké mouky extra speciál 00

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 138x

Domácí chleba

19. srpen 2016 | 09.02 | rubrika: pečivo

CAM00548Po testování receptu na domácí rohlíky jsem se odhodlal na vyzkoušení chleba. Mimochodem chleba vlastně nejím, tedy velmi zřídka. Nijak zvlášť mi nechutná, ale vlastní domácí? Ten chutná vždycky! :)

Dopuručuji těsto zadělat v 18.00 a druhý den začít v 6.00, v 7.00 začít péct a 8.10 snídat! :)

Suroviny:
1 hrnek žitné mouky (opravdu se prodává)
3 hrnky obyčejné hladké mouky
2 mírně navršené kávové lžičky soli
1 vrchovatá kávová lžička kmínu (dal jsem celý)
1 polévková lžíce octu
2 hrnky vlažné vody
1/2 kostky droždí

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 284x

Domácí bramborový chleba

16. březen 2016 | 08.05 | rubrika: pečivo

20160311_121954Bramborové pečivo skýtá nepoznané: čerstvost druhý den a poživatelnost třetí den. :)

Suroviny:
vařené brambory (bramborová kaše) 580g
hladká mouka 580g
sůl - vrchovatá kávová lžička
20g droždí - půl kostky
voda 120ml
olej 50ml
vrchovatá kávová lžička mletého kmínu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 163x

Francouzská plněná rolka

9. únor 2016 | 10.56 | rubrika: pečivo

20160131_180433Je to vlastně taková plněná francouzská bageta. Není nutné ji plnit, pokud nechcete.

Suroviny:
450g mouka hladká
165ml mléka (vody, pokud máte alergii)
130g poctivého jogurtu
33g oleje
20g

Domácí pečivo s rýží

25. leden 2016 | 10.50 | rubrika: pečivo

20160116_175530Proč s rýží? Nerad vyhazuju jídlo a pak brambory a brambovou kaši zpracuji na vynikající bramborové pečivo. A rýže? No proč ne.

Výsledná chuť? Zajímavá. Nedokážu ani říct. Je to velmi jemně nasládlé, ale skoro to není poznat. Kůrka je delikátně tuhá, křehká... to fakt nejde popsat. Mohu doporučit. :)

Suroviny:
400g hladké mouky
240ml vody
200g vařené rýže
50ml oleje
20g droždí (půl kostky)
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička mletého kmínu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 38x

Domácí křupavé rohlíky

26. květen 2015 | 10.54 | rubrika: pečivo

CAM00367Ozvláštnil jsem si Vánoce vlastními rohlíky. Nedělal jsem je poprvé, ale poprvé se mi povedly na úžasno. Nenechal jsem se zvyklat receptem, ale dělal jsem to podle vlastního citu a osvědčilo se. No vždyť i mouka je pokaždé jiná a držet se přesně receptu je nesmysl :)

Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléka nebo vody
50ml oleje
cca 50ml vlažné vody
20g droždí (půl kostky)
1 lžíce octu
mírně navršená kávová lžička soli
kávová lžička cukru
půl kávové lžičky drceného kmínu

Připravuje se jako každé kynuté těsto.

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 1.969x