Domácí kečup

30. srpen 2015 | 15.25 | rubrika: příprava ingrediencí

Letos se mi urodilo hodně rajčat, takže kečup! Konečně si ho vyzkouším. Domácí kečup podle receptu mámy mi nechutnal.. tak schválně. Největší překvapení bylo, že se do něj dávají i jablka. Super, pár letních mám a potřebuji se jich zbavit.

Suroviny:
1,5kg zralých rajčat
5 jablek
3 velké cibule
1 lžíce soli
4 hřebíčky
1/4 lžičky skořice
1 bobkový list
250g cukru - byl hodně sladký, příště zkusím jen 100g!!!
1/8l octu - neměl jsem, vynechal jsem. :)

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 88x

Domácí karamel na poháry a do kafé

30. srpen 2015 | 15.13 | rubrika: příprava ingrediencí

Jak na domácí karamel je jeden z nejoblíbenějších receptů, které tu mám. Je opravdu dobrý, ale chtěl jsem karamel do kafé... a bez tuku. :)

Postup je shodný, ale kolik vody do něj přijde? Změřil jsem to i pro sebe, až ho budu dělat příště.

Suroviny:
500g cukr krupice
140g horké vody

Vše dělá stejně jako v receptu na karamel. Množství vody je orientační, hodně záleží jak intezivně jí tam nalejete a tedy jak rychle se dílo zchladí a také kolik se jí stihne vypařit. Můj karamel měl konzistenci hustého medu.

20150825_125148
do sklenice jsem to lil rovnou z hrnce (už byl jen horký, ne vařící!) a pobryndal jsem ji, ale zase je hezky vidět jeho konzistence a barva na kapkách :)

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 2.221x

Jak udělat karamel

22. duben 2007 | 14.14 | rubrika: příprava ingrediencí

obrazekProtože se cítím trošku provinile, že jsem se v prvním díle medovníku nezmínil, že je zapotřebí karamel píšu rychle návod jak udělat karamel z cukru. Fotky jsou u tohoto receptu jsou obzvláště přínosné!

Aktualizováno: po douhé době jsem se konečně dostal k vaření karamelu a dokonce jsem všechno vážil, takže nyní recept ještě zpřesním.

komentáře (115) | přidat komentář | hodnocení 1.73 (272x) | přečteno: 145.229x