Naposledy jsem ho vyráběl asi v 15ti... teda před pěknou řádkou let. Ale od té doby se nic nezměnilo - jen je potřeba být obezřetnější při výběru jogurtu, který použijete. Musí být prostě živý!
ingredience:
živý jogurt - použil jsem Holandii
1-x litrů mléka (polotučné nebo plnotučné)
Postup:
mléko převařit a nechat zchladit. Odebrat škraloup a při teplotě mléka cca 50°C (ponořte prst a musí to být o něco teplejší než když si napustíte vanu na koupání) přidat jogurt. Dobře rozmíchat a nechat zabalené v ručníku (v peřinách) cca 12 hodin. Zamíchat, zchladit a hotovo. Podle vůně poznáte, že je v pořádku. Konzistence se vám asi nebude zdát nic moc, ale po rozmíchání zjistíte, že je to dobrota i na pohled. Je tedy řidší než z obchodu... ale po vychlazení a odležení ještě zhoustne.
Vychytávka: beru mléko trvanlivé (v krabici) a to jak víme už převařené je, tak ho jen ohřeju a rovnou dám jogurt. Ušetřím energii na ohřev a čas na jeho zchlazení :)
litr jogurtu, vyrobit se ho dá z jednoho kelímku mraky... klidně 5 litrů :)
RE: Domácí jogurt | davidhavel | 10. 01. 2015 - 13:29 |
![]() |
knedlik | 10. 01. 2015 - 13:43 |