Nejste paštikový? To nevadí, i tak vám určitě zachutná. Chutná podobně jako husí játra! ano, říká se jí také falešná husí játra.
Suroviny:
500g vepřových jater (klidně experimentujte s krutímí, kuřecími)
100-200g vepřového boku nebo sádla
2-3 vejce
1 kelímek poctivé šlehačky na šlehání (ne na vaření)
1 kápie nebo chilli paprička (kápie opravdu kápie, je červená paprika!) nebo ji vynechtejte.
1 lžička vegety
1/2 lžičky soli
Postup:
Játra umeleme společně s vepřovým bokem (pokud použijete sádlo, tak to rozehřejte) a kápií (ano, i tu pomelte). Ideálně nechat projít mlýnkem vícekrát. Pokud jí chcete mít velmi jednou nebojte se jí umlet třeba i 5x. Po umletí 1x jsou v paštice znatelné malé kousky.
Přidejte šlehačku, vejce, vegetu popř další koření (pepř, tymián, rozmarýn...) a vše smíchejte. Dejte to formy (vymazané sádlem a vysypané strouhankou) a pečte přibližně 40-50minut na 160°C. Špejlí přověřte zda není uprostřed krev a vyndejte z trouby. Nechejte chvilku zchladnout a hotovo, pusťte se do ní.
Můžete papriku vynechat. Já to mám raději s paprikou, tedy ne paprikou ale kápií. Ten rozdíl je velmi znát. Kápie to krásně ochutí. Paprika jen zředí. ideální jsou méně pálivé chilli papričky, to je skutečná dobrota.
zatím pomleté pouze 1x
vše smícháno
ve formě
upečeno