Aktualizováno 2020.
Matěj měl alergii na mléko. Naštěstí už má povolené tvarohy a jogurty v omezeném množství. Miluje čokoládu a to hodně hodně hodně. Nenašel jsem recept podle svého gusta a tak jsem si ho vymyslel. :) Dort bude mít průměr 20cm a výšku 6-7cm.
Provedení je na vás. Jde z toho vyrobit cokoli. :) Ta čokoláda co netuhne, která je na povrchu, mě baví! Krásně se leskne a při krájení se táhne a nekřupe, neláme. Je daleko čokoládovější než tuhá!
tato čokoláda je zředěná smetanou, vypadá lépe než z jogurtu, ale tehdá jsem smetanu použít nesměl kvůli alergii
vím, že je upatlaný jako by ho dělalo dítě, ale přesně takové dorty mám rád - od srdce. A Matějovi (6 let) se líbil a hlavně chutnal! S výsledkem jsem byl moc spokojený, takhle jsem si ho představoval.
Suroviny na korpus:
250g polohrubá mouka
1 lžička jedlé sody
2 lžíce kakaa (navršené)
200g cukru krystal
3ks vejce
90g oleje
50ml vody
Postup:
Už teď patrně váháte... echt čokoládový a bez čokolády? Jen kakao? Není to blbost. Jako skoro všude je do korpusu zbytečné dávat ty nejlepší suroviny. V mouce zaniknou. Ale jak chcete, klidně tam vražte místo kakaa 100g hořké čokolády.
Bílky oddělit od žloutků. Bílky vyšlehat s polovinou cukru do husté pěny. V druhé nádobě smíchat žloutky, zbytek cukru, olej a vodu. Ideálně vyšlehat rovnou po vyšlehání bílků. Jen do pěny stačí. Do bílků lehce vmíchat žloutkovou směs a po částečném vmíchání přidat předem prosátou mouku s kakaem a sodou. Lehce vmíchat a šup s tím do trouby na 180°C na 25 minut.
Suroviny na krém:
3 plnotučné tvarohy
cukr krystal podle chuti, aby byl prostě sladký (5-6 lžic)
100ml vody (nebo mléka pokud můžete)
1x želatinový ztužovač za studena (50g)
Postup:
Tvaroh rozmíchat s cukrem. Želatinový ztužovač připravte dle návodu, vodu o něco více než vlažnou, ale ne horkou! a zašlehejte do tvarohu. Konzistence by měla být lepivá a špatně držet tvar. Pokud jste měli přiliš hutný tvaroh dořeďte vodou.
Suroviny na krém 2:
3 lžíce mletého cukru velmi vrchovaté
1 lžíce kakaa velmi vrchovatá
voda (cca 3-4 lžíce), aby znikl sirup
Postup:
Vše smíchat. Potřebujeme konzistenci sirupu. Nejprve utřít husté a pak postupně pomalu ředit.
Plnění korpusu - dortu:
Korpus jsem 2x proříznul. Každé patro jsem pomazal krémem 2, tedy tím sirupem polil tenkým pramínekem. Máme 2 patra, takže hezky na půl. Na to přijde půlka krému z tvarohu. Stejně druhé patro a přiklopit vrch. Jemně zmáčknout, z boku lehce vykoukne tvaroh - tím to obmazat - zahladit a dát na 2 hodiny do lednice. (popř dle výrobce želatiny). Popř si nechejte trochu tvarohového krému pokud byste ho chtěli použít na zdobení.
Suroviny poleva:
110g čokolády
100g jogurt (nebo trochu smetany na šlehání 33% pokud můžete)
Postup:
čokoládu rozehřát ve vodní lázni a přidat jogurt. Používám jogurt KOSTĺCI, nemá tak nakyslou jogurtovou chuť, aby rušila čokoládu. Nebojte. Celá čokoláda spíše zhoustne než že by pak tekla. Hezky do nabyde. Tím potřu vychlazený dort, tuhne to pomalu, takže je moře času.
přesně takový výsledek jsem chtěl. Na obrázku je použitý pouze 1 tvaroh, kvůli Matejově alergii. 2 by byly lepší!
Je fakt hooodně čokoládový a hlavně mokrý. Připomíná mléčné řezy Kinder. Nebál bych se ho udělat ve formě řezů jen tak na neděli ke kafé :)
jako řez taky dobrý :)