Je to vlastně taková plněná francouzská bageta. Není nutné ji plnit, pokud nechcete.
Suroviny:
450g mouka hladká
165ml mléka (vody, pokud máte alergii)
130g poctivého jogurtu
33g oleje
20g droždí - půl kostky
1 žloutek
mírně navršená kávová lžička soli
kávová lžička cukru
Pro plnění: sýr (ideálně ementálový typ), šunka, kvalitní kečup (ne z plastové láhve).
Postup:
V teplém mléku (vodě) rozpustíme droždí. Do mouky přidáme vše kromě oleje, vlejeme rozpuštěné droždí a nakonec vlejeme olej. Vše smícháme a nechame hodinu kynout.
Tvaruju jako závin. Z toho množství vytvaruju obdélník (tloušťka těsta cca 3mm), horizontálně ho rozdělím na půl a pak vertikálně abych získal 8 obdélníků. Na každý obdélník dám lžíci kečupu (zdá se to hodně, ale není), plátek sýru a plátek šunky. Toto pořadí je důležité. Pak svinu jako závin a nechám při 50°C kynout cca 20 minut.
Po té ostrýn nožem naříznu, potřu vodou a posypu solí a mákem. Po proříznutí pak hezky vyjde ven sýr a vypadá a chutná super.
Peče se na 200-210°C cca12 min.
RE: Francouzská plněná rolka | daniela | 28. 04. 2016 - 16:53 |