Suroviny na meduňkový/mátový sirup:
2kg výluhu
1kg cukru
2 kávové lžičky kyseliny citronové
= 4 sklenice od medu
Aktualizace 2021:
myslím, že jsem postup vylepšil a proto ho píšu znovu mj po zkušenosti s letošní meduňkou. :)
Sklízím, co nejmladší meduňku, vysokou max 25cm. Vyšší a starší se už nehodí, jedině jejich vrchní části - řekněme posledních 15cm. Můžete to zkusit i z celých přerostlých rostlin, ale výluh pak chutná jako seno a pravděpdobně ho vyhodíte.
Meduňku/mátu sklidím a nařežu celý svazek najednou na proužky cca 1-2cm vč stonků. Listy neobírám. Hodím do hrnce a zaleju vařící vodou. Použiji tolik vody, aby bylinky byly celé potopené, ale zbytečně neplavaly v množství vody. Přidám kyselinu citronovou. Na každý 1 litr použité vody 1 kávovou lžičku, mírně navršenou. Přikryju poklicí a nechám hodinu být.
Po hodině bylinky zcedím a vyždímu(!). Na každý 1 litr použité vody dávám 0,5kg cukru krystal/krupice. Čím více cukru použijete tím sladší sirup je, ale zároveň v něm bylinky půjdou méně cítit - protože si ho ve sklenici zředíte víc.
Krátce svařím a naliju do sklenic (používám 1kg medovky), krátce obrátím dnem vzhůru (cca 2 min) a nechám v normální poloze vychladnout. Víčka spolehlivě chytají. Vydrží při skladování dlouho. Vyzkoušeny jsou 2 roky v teplé komoře, bez problémů.
U máty lze použít více cukru a tím si udělat slabší intenzitu chuti. Je mnohem výraznější než meduňka. U té více cukru nedoporučuji.
Nedoporučuji ani přehnaně dlouhé luhování např přes noc. Vyluhují se látky, které přpomínají seno a celý sirup tím dostane pachuť. Je možné používat studenou či vlažnou vodu, ale musíte vyzkoušet, kolik hodin je nutno nechat luhovat. Jestliže na konci sirup stejně svaříte pro uchování, je zbytečné luhovat zdravěji za studena. :)
Z první sklizně 2021 jsem vyrobil 10kg meduňkového sirupu. Mátový už nedělám. Není o něj doma zájem. Jsem zvědavý, zda bude i druhá sklizeň a jaké bude kvality. První je však určitě nejlepší!
RE: Mátový a meduňkový sirup | adil | 03. 07. 2016 - 19:23 |