Krupicové noky, sladké nebo slané

24. listopad 2022 | 14.40 |
blog › 
Krupicové noky, sladké nebo slané

Krupicové noky by každý čekal v polévce. Jako klasické noky či knedlí(č)ky je asi zná málokdo. Doporučuji, jsou opravdu vynikající. Chutnají jak krupicová kaše v tom nejlepším slova smyslu.

Suroviny:
400ml mléka
300g dětské krupičky (nebo krupicové mouky, snad by stačila i hrubá mouka)
6 vajec

Pokud chcete na slano přidáte ještě:
50g sádla (másla, oleje)
1 cibule
listy petrželky nebo natě cibulky (pažitky)
muškátový květ
sůl
a můžete přidat i 200g uzeniny pro kompletní jídlo

Postup:
U slaných osmahnout cibulku na sádle a osmahnout i uzeninu. Po odstavení přidat petrželku, muškátový květ a dát si to stranou.

Pro obojí: Do studeného či vlažného mléka přidáme krupici a vaříme tak dlouho než se z toho stane koule, která se nelepí na hrnec.

Neuspěchejte to. Poznávací znamení je, že se na hrnci udělá škraloup těsta.

Vznikne odpalované těsto, velice hutné. Necháme částečně nebo zcela vychladnout a vmícháme vejce. Doporučuji přidat 3 a pak postupně po jednom. Dobré je na to vzít šlehač s metlami na těsto (spirály), je to velice náročná část. Po vmíchání všech vajec vznikne hladké, ale hutné těsto. Vmícháme do něj cibulku s masem, pokud děláme na slano.

Pomocí lžic namočených ve vodě vytvarujeme noky, které hážeme do jemně vařící vody a necháme vařit dle velikosti (3-6 minut).

Sladkou variantu stačí polít sladkým rozvarem z ovoce nebo zaprášit perníkem nebo tvarohem nebo opraženou strouhankou s cukrem popř polít máslem.

Ke slaným stačí přidat kysané zelí rovnou z lednice nebo uvařené popř dýňové zelí podle vaší chuti a fantazie.

Zpět na hlavní stranu blogu

Související články

žádné články nebyly nenalezeny

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář