Zelných salátů je mrak možností. Preferuji ty, co se nekonzervují ani chemicky ani zavařováním. Zelí je dostupné dlouho a není důvod ho konzervovat a přicházet o vitamíny.
Suroviny:
1kg zelí na jemno
200g mrkve na středně jemno (ne hrubé, ale ne úplně jemné)
2 velké lžíce cukru krupice
0,5 - 1 malá lžička soli
50ml oleje (druh a množství dle chuti)
citronová šťáva nebo ocet
Postup:
Všechno kromě oleje smíchat a promačkat rukama. Jako byste to chtěli drtit, zmáčknout. Podstatně se tím urychlí odležení. Zelí změkne a pustí šťávu. Doporučuji nechat chvíli odležet a ochutnat. Zda není potřeba přidat cukr, sůl nebo ocet. Octu dávám málo, cca 2 lžíce. Po dochucení přidat olej. I toho dávám méně než 50ml, ale doporučené množství je dobrý, jen chci dietnější.
Po promíchání namačkat do nádoby, aby v zelí zbylo co nejméně vzduchu. Nechat v lednici odležet alespoň hodinu. V lednici určitě vydrží týden a pak si uděláte nové.
Existují další možnosti jako přidat syrový celer na jemno, cibulka na jemno atd, ale to už tvoříte spíše Coleslaw bez majonézy či smetany. Ovšem i tohle všechno lze přidat, proč ne.