Netradiční rohlíčky, kdepak vanilkové, makové! Pro milovníky máku není lepších rohlíčků.
Suroviny:
280g hladké mouky
210g másla
70g cukru krupice
100g mletého máku
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička mleté pomerančové kůry (lze vynechat)
Postup:
Všechno smícháme, nejlépe v robotu a ručně spojíme dohromady v jednu hroudu. Toto těsto je hodně drolivé a pokud vám za boha nechce držet pohromadě přidejte 1 lžíci mléka. Opět důkladně prohnětejte a případně ještě jednu, ale už fakt více ne! S těstem si pohrejte a ono se podvolí.
Těsto můžete ihned zpracovat nebo uskladnit v lednici.
Doporučuji ruční tvarování, do formiček se tohle těsto nehodí. Pečeme na 160°C do jemného nádechu zlata cca 5-8 minut dle trouby. Zlatá barvička se pozná hůř, protože jsou hodně makové, ale na krajích to uvidíte. Popř se můžete podívat ze spodu a hned je jasno.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout a ještě vlažné obalíme v moučkovém cukru. Nelámou se tolik jako vanilkové.