Medová kolečka

19. prosinec 2023 | 14.26 |
blog › 
Medová kolečka

Je potřeba počítat s tím, že při pečení se hodně zvětší, takže volit menší vykrajovačku než se zdá. Na to jak jsou těsta na vánoční cukroví všechna na jedno brdo, tohle je opravdu úplně jiné.

Suroviny:
350g hladké mouky
120g cukru krupice
80g tekutý med
2 vejce
1 lžička sody (med nelze vynechat kvůli sodě!)
80g másla

Suroviny na krém originál:
250ml mléka
170g másla
50g cukru
30g mouky nebo pudink

Postup:
Máslo, cukr a med společně prošleháme a přidáme vejce. Opět důkladně prošlehneme. Sodu smícháme s moukou a přidáme. Vznikne husté ale lepivé těsto. Přendáme do folie a necháme alespoň hodinu v lednici.

Na to, že je to původně lepivé těsto není s ním těžká práce. Naopak. Ze spodu klasika... podmoučit a rozválet. Z vrchní strany někdo používá folii nebo pečící papír. Mě to přišlo zbytečné a moučil jsem z vrchu jako bych dělal těstoviny tzn. malá vrstvička mouky a hned její smetení rukou zase pryč z těsta. Pak se mi to nelepilo a přitom z vrchní strany nezůstala žádna mouka.

Vykrajujte hladká kolečka. Průměr cca 35mm, klidně menší, vyválené na vyšší než linecké, 4mm. Ano je to prťavé, ale na plechu se to dost zvětší!

Pečeme na 140-150°C než začnou zlátnout spíše hnědnout. Cca 6-8 minut. Nesmí se péct z prudka např na 180°C!!! Při rychlém pečení zůstane uvnitř mnoho vlkosti a po vytažení z trouby se srazí a není to hezké.

IMG_20231219_122112094
před a po upečení, průměr přesně 35mm

IMG_20231219_124213211
tolik je z jedné dávky, akorát

Krém je klasika: Smícháme mléko s cukrem a moukou (popř pudinkový prášek) a uvaříme kaši/pudink. Je nutné dbát na to, aby se neudělal škraloup při chladnutí. Buď tedy zasypat cukrem (pozor ať nepřesladíte pokud jste si nenechali část z těch 50g) nebo občas promíchat. Po vychlazení vyšlehat a pak vyšlehat s dobře změklým máslem.

Vždy se slepí dvě kolečka, vrchní se namočí v čokoládové polevě a přidá půlka mandle na ozdobu.

Za mě budu zkoušet jiný krém. Jen máslo, med a mleté ořechy. Bude to trvanlivější a ne tak klasicky krémové. Také zkusím vymíchat žloutky s moučkovým cukrem, vznikne poleva do které je namočím. Vyhnu se čokoládě, které je většinou v ostatním cukroví až až. Jediná nevýhoda je delší schnutí povrchu (cca přes noc).

Zjistil jsem, že moje máma tyhle kolečka také dělala a plnila je povidly. Což mě přijde taky hodně atraktivní. Možná to prubnu podobně jako kokosky tj. na kolečko krém do kolečka a dovnitř navíc ještě ďobek povidel.

1671788251262
Na konec jsou plněné povidly a zdobené kakaovým bílkem.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář