Vánočka nebo mazanec s vločkami

15. prosinec 2022 | 16.50 |
blog › 
pečivo › 
Vánočka nebo mazanec s vločkami

Je to klasická vánočka jen s vločkami. Jasně není to žádné extra umění nahradit část mouky vločkami, ale... najít správný kompromis, kolik vloček, abych ji nebylo zbytečně málo a kolik ubrat mléka nebo mouky? Tohle je prostě už vychytané.

Suroviny:
260g hladké mouky (obyčejné nebo celozrnné)
100g vloček (ovesné, pšeničné...)
100g vody
100g mléka
100g medu nebo cukru krupice
80g másla nebo sádla
20g droždí
3x žloutek (nemusí být)
rozinky nebo brusinky, oříšky atd co máte ve vánočce rádi

Postup:
Do skleněné misky dáme vločky, vodu a promícháme. Pokud máte čas nechejte klidně hodinu odležet, ale nemusí být. Přidejte na povrch máslo/sádlo a dejte do mikrovlnky na 2 minuty, aby se máslo/sádlo rozpustilo a vločky zahřály.

Mléko zahřejte, aby bylo vlažné, přidejte droždí a lžíci mouky. Smíchejte a nechejte 10 minut možnost se droždí projevit. Pak už všechno všecičko smícháme vč vloček a na hrubo nasekaných oříšků (malá hrst), rozinek (taky tak) a cokoli co se vám do vánočky hodí. Já přidal kandovanou citronovou kůru a brusinky.

Vypracujte v těsto. Na začátku budete mít pocit, že se to nespojí. Ale za chvilku se začne cukr rozpouštět a těsto vznikne, bude hutné, ale ne tvrdé. Nechtejte cca hodinu kynout. Pak vytvarujte a půl hodiny až hodinu nechejte vykynout. Před pečením můžete potřít rozšlehaným vejcem. Pak pečeme na 180°C dle tvaru 30-50 minut.

Pokud děláte mazanec stačí nechat hodinu vykynout už vytvarované a ušetřit čas.

1671118444120
vánočky jsou prima, ale tvarování je náročné. Pekárna chleba peče levně a proto tento tvar

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář