Mrkvový chleba (sladký nebo slaný)

18. prosinec 2022 | 12.30 |
blog › 
pečivo › 
Mrkvový chleba (sladký nebo slaný)

Mrkvové těsto mě zajímalo hrozně dlouhou dobu a konečně na něj došlo. Výborné, jinak bych si recept zde neukládal. Osobně preferuju sladké chleby, na které si klidně dám sýr nebo paštiku, ale jde udělat i vyloženě na slano. Podle chuti.

Suroviny:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek namletých ovesných vloček nebo jiných nebo ovesná mouka
1/2 hrnku oleje (100ml)
5 mrkví středních nastrouhaných na středně až jemno, cca 300g
2 vejce
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku cukru krupice nebo malou lžičku soli (pokud nechcete sladký)
20g droždí
1 malou lžičku perníkového koření
1 malou lžičku mleté skořice
1 velkou hrst ořechů na hrubo

Postup:
Mléko ohřejeme na vlažno, rozmícháme v něm droždí a přidáme namleté ovesné vločky a necháme chvilinku odpočinout (5 min). Ta chvilka je dobrá k tomu, aby namleté vločky pohltily, co nejvíce mléka a těsto se na začátku netvářilo jako řídké.

Všechny suroviny kromě ořechů smícháme vč mléka s droždím a vločkami. Těsto by mělo být hutné, nikoli tvrdé. Nejlepší zadělat v pekárně na chleba, protože ta těsto hněte opravdu dlouho. Pokud se i po 10 min hnětení tváří leskle a není hutné přisypejte mouku. Správná hutnost se dostaví po cca 30 min hnětení v pekárně. Takže ho udělejte tak na 3/4 hutné a ono to dojde. :) Nevím čím to je, ale opravdu na konci ještě zhoustne. Ke konci míchání přidejte ořechy.

Po uhnětení těsto vytvarujte a nechejte cca 50min kynout. Nechával jsem hodinu v teplé pekárně, záleží na kondici droždí. Může to být rychlejší.

Pekl jsem 60 minut a měl jsem z toho chleba 1,2kg.

1671362026241
krásný velký chleba, dole díra po háku a přidával jsem i rozinky

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář