Nenechám si ujít příležitost, kdy můžu někam naprat mák, kde se většinou nedává. Nemám rád recepty na cokoli s označením MAKOVÝ a pak zjistíte, že máku je tam jako máku, mnohdy jen posyp a symbolické množství v těstu. Ne ne, takhle ne. :)
Suroviny:
350ml vlažné vody
430g hladké mouky (dávám celozrnou)
75g mletého máku
1/3-1/2 droždí
1/2 kávové lžičky soli
60g cukru (kdo šetří kalorie dá jen malou lžičku, ale ze 60g není sladký chleba)
1 lžíce octu
+ slunečnicová semínka, mletá lněná semínka dle chuti
+ lze přidat olej 50ml/50g pro chutnější a mokřejší výsledek
+ do má rád v chlebu pevnější vločky přidá hrst vloček bez namáčení, cca 50g.
Postup:
Do vlažné vody přidáme droždí, mák, mouku, cukr, sůl a ocet. Těsto necháme míchat a přidáme zbytek věcí (semínka, vločky). Necháme řádně vymíchat a necháme vykynout a pečeme. 40 minut na střední teplotu.
Oříšky bych nedával, aby chutě mezi sebou nesoutěžily.
malinko překynutý, ale musel jsem odjet a po příjezdu se mi nechtělo čekat na druhé kynutí