Jde o další běžný recept na lítou buchtu, tentokrát s drobenkou a ovocem. Ale hodně podobná každé jiné líté buchtě. :)
Suroviny:
100 + 100g cukru
200g olej (nebo rozpuštěné vlažné sádlo)
2 vejce
360ml mléka
1 kypřící prášek
400g polohrubé mouky (dal jsem 200g celozrné a 200g polo)
ovoce 500 - 750g
Přepočítané množství -1/4 pro méně těsta na velký plech
75 + 75g cukru
150g olej (nebo rozpuštěné vlažné sádlo)
1 vejce
270ml mléka
1 kypřící prášek
300g polohrubé mouky
ovoce 500 - 750
Na drobenku:
80g cukru krupice
80g másla
150g hrubé mouky
Postup:
Drobenku prostě smíchat, povolené máslo velkou výhodou.
Těsto se připraví smícháním prostě všeho. Ideál smíchat kypřící prášek s moukou a dál už všechno najednou a šlehačem šlehnout, aby to bylo bez hrudek. Dávám 100g cukru do těsta a 100g cukru si dám stranou.
Hotové těsto vylijeme na pečící papír na plech. Rozpostřeme v pohodě na velký plech, je ho dost. Poklademe ovoce po celém povrchu a zaprášíme 100g cukru, co jsme si nechali stranou. Pokud děláte rybízovou není na škodu přidat dalších 50g cukru (celkem tedy 250g). Po té ještě přidáme drobenku.
Pečeme na 180°C 20 - 30 minut.
Pokud byste dělali švestkovou nebál bych se do drobenky přimíchat skořici a mletý mák. Mňamka!!!
červený a černý rybíz, celkem 750g
zacukrováno...