Bramborový koláč s tvarohem povidly a drobenkou

26. únor 2023 | 13.41 |
blog › 
Bramborový koláč s tvarohem povidly a drobenkou

Teď pozor, jde o jeden z nejlepších mokrých koláčů či buchet. Co je na něm to top? Mokré bramborové těsto. A pozor po druhé... nedokázal jsem tento recept najít na internetu. Zdá se, že koluje pouze psanými notýsky. Ani nemá svůj název. Lehce připomíná tvarohový koláč s povidly, ale jsou tam navíc brambory...

Těsta je na velký plech.

Suroviny:
450g polohrubé mouky
300-400g vařených brambor ve slupce
1,5 prášku do pečiva
150g cukru moučka
1 velké vejce
150g sádla/másla

Suroviny na drobenku:
80g másla
100g cukru krupice
150g hrubé mouky

Náplně:
3x tvaroh (může být vanička, dokonce i nízkotučná) + 100g cukru krupice
400-500-600g povidel/marmelády

Postup:
Brambory nastrouháme nebo protlačíme, přidáme vejce, cukr a sádlo. Pořádně promícháme, aby se povolené sádlo řádně promíchalo. Po tom přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pokud zvolíme 400g brambor je o něco řidší, ale jde s ním pracovat dobře.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou z nich vyválíme na plát rovnou na pečícím papíru. Těsta se zdá málo, ale ve výsledku je plát tlustý jako na linecké.

Jeden dáme rovnou na plech i s papírem a na něj přidáme tvaroh smíchaný s cukrem. Pokud je vaničkový tvaroh řidší musíme s druhou plackou těsta pracovat opatrněji, abychom tvaroh nevymačkali ven nebo jen do jedné části koláče. Jinak o nic nejde a řidší tvaroh nevadí.

Druhý plát doporučuji z vrchní strany jemně pomoučit a přenést na tvaroh pomocí válečku. Já to dělal bez papíru, ale jde to namotat i s papírem a sloupnout až z buchty. Je to větší jistota, že se neroztrhne a ani nepřilepí na váleček. :)

Na druhou vrstvu těsta přijdou povidla. Pokud máte tuhá je potřeba je naředit (rumem, vodou), aby je šlo matlat po těstu. Pokud nemáte povidla použijte marmeládu. Jakoukoli. Máme domácí velmi výraznou rybízovou a chutná na tom skvěle. Množství podle vás, ale i ta největší dávka není na škodu.

Po té už jen poprášit drobenkou a dát péct na 180°C na 30 minut. Já to pekl na 180°C 15 min a dalších 15 min na 150°C.

IMG_20230224_155805452_HDR
2 druhy marmelády a povidla. Všechny verze jsou dokonalost!

IMG_20230225_204455722
to chceš! Nejlepší koláč na světě!

Zpět na hlavní stranu blogu

Související články

žádné články nebyly nenalezeny

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář