Milované i nenáviděné jídlo. Jde ho jíst ke snídani, k obědu, k večeři i ke svačině. Naprosto univerzální.
Vyzkoušel jsem verzi s tvarohem a nedám na ni dopustit, ač jsem z toho měl obavy. (Pocit: copak do nákypu patří tvaroh, kdo to kdy viděl?).
Spousta lidí tohle jídlo nemá ráda, protože si pamatují, že je dusivé suché. To je celé špatně, už z principu takové být nemůže, to lze vyloučit. Pokud si takové pamatujete, bylo špatně servírováno. Viz konec receptu.
Suroviny:
- hrnek rýže (ideál je kulatozrnná, ale stačí jakákoliv kromě parboiled, tu v žádném případě)
- dva a půl hrnku mléka (jakékoliv)
- polovina až dvě třetiny hrnku cukru krupice popř krystal
- 50g másla (stačí něco přes centimetr)
- 3 vejce
- 250g tvarohu - kdo nechce, vynechá (pocit: byla by to škoda!)
- kompotované ovoce (čerstvé se tolik nehodí)
Vyrábíme vařenou rýži
Do hrnce nasypeme rýží a přidáme mléko. (pocit: v každém receptu je, že se rýže pere ve vodě - zbytečné nádobí, není důležité). Uvedeme do varu, hlavně ze začátku se rýže lepí ke dnu, později se to zlepší, když se zeslabí žár a udržuje se var - lze pak míchat příležitostně po cca 1 minutě.
Na rýži je psáno, že se má vařit cca 17 minut, já ji vařil 25 minut a stále byla na skuz docela tvrdá. Po 25 minutách vypneme plotnu a necháme dalších 20 minut rýži v přikrytém hrnci na teplé plotně.
všechno v hrnci - tedy rýže a mléko
postupně rýže nabývá a je hustější.
Před koncem vaření je pořád občas vidět tekuté mléko mezi zrnky, není to lepidlo.
po přiklopení máme čas na vymazání formy - popadněte celé máslo a vytřete jím pekáč/mísu
po 20 minutách na teplé plotně v přikrytém hrnci bez míchání - lepidlo, konzistence plastelíny
Lehčíme rýži
Oddělíme žloutky od bílků a šleháme bílky. Po cca 20sec šlehání přisypeme 2 vrchovaté lžíce cukru krupice a vyšleháme do husta - pěna nevypadne z nádoby, drží v ní.
krásně hustý sníh
Vrátíme se k hrnci a přidáme do něj zbytek cukru (množství upravte podle sebe - dejte méně, ochutnejte hmotu a popř přidejte), žloutky, máslo a tvaroh (volitelný). Vše promícháme. Jak se rozpouští cukr vše se ztekutí. (pocit: konečně to není lepidlo).
Do této směsi přidáme cca 1/3 vyšlehaných bílků a promícháme. Oficiálně se má míchat opatrně. Z mé zkušenosti čím opatrněji se míchá tím je horší výsledek, protože takové míchání pak trvá daleko déle - takže klidně vší silou a nesmyslnými pohyby zamíchat. Za 10 sec je hotovo.
Přidá se zbytek bílků a zase promíchá - to jde již snadněji.
do "lepidla" všechno přidat - máslo pokud je přímo z lednice nechejte v teplé rýži povolit
po cukru je už vše tekutejší
1/3 sněhu
po 1/3 sněhu je hmota už úžasná
po celém sněhu - sledujete jak je původní hrnec skoro malý?
Skoro hotovo
Jestli chcete přidejte ovoce ještě do hrnce a vše promíchejte nebo: nalejte 1/2 hmoty do pekáče, naskládejte ovoce a zalejte zbytkem. Celé to takhle vložte do trouby (lépe je formu přikrýt) na 40 minut při 160°C. Po té odkryjte a dopečte dalších 20 minut.
že je to do kopečka?
zahýbejte pekáčem do strany a ono se to srovná (pocit: žádné patlání)
odkryté po 40 minutách - toho je, co?
po 20 minutách dopečení - HOTOVO
Výsledek
Proč rýžový nákyp nemůže být suchý
Protože na talíři se musí přelít šťávou z kompotu co nám zbyla.
Já jsem tentokrát vyráběl nákyp kokosový a proto ovoce není vidět a bohužel to ani nemám čím přelít. Ale díky tvarohu ani tak není suchý a díky tomu, že je nadýchaný je nejen vynikající, ale dá se i snadno odlepit od formy - žádné pracné mytí! (Pocit: u tohoto receptu zašpiníte jen minimum nádobí a to se cení!)
RE: Rýžový nákyp s ovocem (a tvarohem) | sovicka | 16. 11. 2012 - 13:15 |
![]() |
knedlik | 16. 11. 2012 - 13:27 |
RE: Rýžový nákyp s ovocem (a tvarohem) | bára | 09. 02. 2019 - 12:49 |