Dýňový perník

26. březen 2023 | 16.50 |
blog › 
Dýňový perník

Je pro vás dýně brrrr? Nebojte, v tomhle receptu ji nepoznáte a naopak spíše oceníte. Není ji tam moc a je tam jako pyré nebo jemně nastrouhaná. Osobně dýni nastrouhám na hrubo, 15 minut povařím slabě podlitou a mám z toho pyré, které zamrazím nebo zavařím na uskladnění. Ale ještě teď v březnu máme doma i čerstvou dýni z loňska. Ony vydrží fakt dlouho.

Suroviny:
350g dýňové pyré nebo jemně strouhaná
330g polohrubé mouky
210g cukru krupice
3 vejce
90ml oleje (pokud bude perník s polevou stačí polovina)
1 prášek do perníku nebo obyčejný kypřící prášek a 2 KL perníkového koření
volitelně kakao na barvu

Suroviny na polevu (volitelné):
100g másla
100g čokolády
3 polévkové lžíce na kopec moučkového cukru

- strouhaný kokos, mletí ořechy
- kompot

Postup:
Je potřeba se rozhodnout zda to bude buchta nebo spíš bublanina (kypřejší). Pokud chceme nadýchanější a drobivější perník pak oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme s polovinou cukru do husté pěny. V druhé míse smícháme žloutky s olejem, zbytkem cukru, dýní a krátce prošleháme s metlami od bílků.

Mouku smícháme s kypříčím práškem (kořením, kakaem) a směsí žloutků s dýní a nakonec vmícháme vyšlehané bílky.

Pokud děláme obyčejnou klasickou těžší buchtu pak všechny suroviny smícháme a nalejeme na plech. Pokud chcete můžete přidat i kompotované ovoce na drobnější kousky, např jablka nebo švestky.

Nalijeme na pečící papír nebo vysypaný plech a pečeme na 170°C cca 20 min horkovzduch.

Stačí pocukrovat a hotovo.

Pokud chceme i s polevou: Upečenou buchtu necháme vychladnout alespoň do vlažna, otočíme, sloupneme papír a polejeme připravenou směsí másla s čokoládou a cukrem (stačí opatrně rozpustit v hrnci na plotně a nechat zchladnout do vlažna). Povrch nemusí být politý nutně celý, ale mělo by se dostat všude alespoň trošičku, aby na tom držel posyp.

Posypeme strouhaným kokosem nebo mletými oříšky (jakékoli).

IMG_20230327_071245982_HDR
půlka plechu s kokosem a druhá polovina s mletými vlašskými ořechy

IMG_20230726_141625210_HDR
nebo jako "dort" pečený cca 30-35min

Náplně:
2x vaničkový tvaroh (tučnost dle vás)
100g cukru
2x100g výrazné marmelády (červený a černý rybíz) popř naředěná povidla a těch bych dal víc.

Rybízovou marmeládu je dobré zředit vodou (rumem), aby byla tekutější a vsákla se do dortu, který příjemně namočí. Druhou možností je zašlehat jí do tvarohu, ale nejprve ji prošlehejte samotnou, aby neudělala velké hrudky.

Já jsem marmeládu z červeného rybízu zředil vodou, nanesl na dort a po té přidal půlku tvarohu s cukrem. U druhé vrstvy jsem naopak marmeládu z černého rybízu zašlehal do zbylého tvarohu s cukrem. Na fotce tedy vidíte, jak se červená marmeláda vsála do korpusu a na ní je bílý tvaroh a druhá vrstva je barevná.

Po té je dobré nechat dort přes noc v lednici uležet!

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář