Na začátek bych měl dodat, že drobenka na chodský koláč nepatří! Patří na obyčejný kynutý tvarohový koláč s povidly. Každý z receptů má pro a proti. Chodský je jednodušší, má tvaroh mnohem lépe rozprostřený a je mokřejší. Obyčejný koláč má výbornou drobenku... asi tak. :) Chodský koláč se ještě po upečení zakapává smetanou ke šlehání, aby byl super mokrý, ale není to potřeba...
Suroviny na 4 velké koláče:
500g polohrubá mouka
250ml mléko
125g máslo
100g cukr
25g droždí
1 vejce
Náplň:
750g tvaroh (pokud je vaničkový přidáme 1x pudinkový prášek nebo 40g škrobu) + 100g cukru
750g povidel
obě náplně mají mít pokojovou teplotu
Na drobenku:
150g hrubá mouka
80g cukru
60g máslo
Postup:
Hodně povolené máslo popř rozpuštěné smícháme s vejcem a cukrem. Přidáme vlažné mléko do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme mouku a zpracujeme na těsto. Těsto se zdá malinko řidší, ale ono zhoustne až nasaje mouka. Necháme hodinu kynout.
Těsto rozdělíme na 4 části. Každou z nich vyválíme jako na pizzu. Tvar a velikost přizpůsobte plechu na kterém budete péct.
Na těsto rozprostřeme tvaroh, docela do krajů. Povidla si rozmícháme a stříkáme na tvarohovou náplň cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou popř ustřihneme roh pevnějšího igelitu a použijeme ho místo něj. Malbě povidly se meze nekladou.
Lze přidat i makovou náplň: 125g mletého máku, přidáme cukr a smícháme s vodou na konzistenci povidel, aby náplň šla stříkat.
Fajnšmekři mohou posypat plátky madlí.
Na povrch nasypeme drobenku a koláče necháme vykynout na plechu. Já je dávám do trouby na 50°C na 10-15 minut, pak vyndám a než se rozpálí trouba dokynou venku.
Pečeme na 180°C cca 15-20 min.
na koláčích vpravo je navíc mák
tohle je opravdu super mokrý a dobrý koláč i druhý den