Sýrovou omáčku jsem několik let nejedl a když jsem teď udělal tuhle, je to až škoda. Zapomeňte na tavený sýr a udělejte to pořádně!
Suroviny na 2 porce:
400ml mléka
30g hladká mouka
100-150g tvrdého sýru min 40% (za mě ementáler)
2 žloutky
1/2 KL soli
1 velký stroužek česneku
1/2 KL chilli pasty
pepř (volitelně)
Postup:
Polovinu mléka dáme ohřát do hrnce, ve zbylém mléku rozmícháme mouku. (Dělám to v shakeru). Až bude mléko horké přidáme mléko s moukou a vaříme do zhoustnutí. Cca 2 min po začátku varu. Ztlumíme (nebo odstavíme) a přidáme žloutky, hned rozmícháme a přidáme i nastrouhaný sýr a sůl. Velmi snadno se rozpustí. Ideální je míchání metličkou. Pokud byl sýr moc studený na chvíli hrnec opět přihřejeme.
Po rozpuštění sýru odstavíme, prolisujeme česnek a pokud chceme přidáme i chilli dle vlastního uvážení. Vychází velkorysá porce 250-300g omáčky.
domácí těstoviny z celozrnné mouky a sýrová omáčka