Pudinkáče nejsou jako buchta, je to spíše jako namazaná vánočka. Méně se hodí pro návštěvu, o to více se hodí ke snídani či na večeři.
Suroviny:
0,45kg mouka hladká
250ml mléko
125-200g másla nebo oleje
120g mletého cukru
20g droždí - půl kostky
1 žloutek
špetka soli
Suroviny na krém:
750ml mléka
5 lžic cukru (80g)
2 vanilkové pudinky
125g másla
Postup:
Do mléka rozpustit droždí. Smícháme mouku, cukr, sůl. Přidáme žloutek a do toho vlejeme rozpuštěné droždí a do nej rozpuštěný tuk nebo olej. Vše smícháme a necháme kynout. Cca hodinu.
Rozvážil jsem těsto na 15 dílů (cca 60g), z něj vyválel válečky a ty zatočil do vývrtky jen jsem nechal nahoře očko, kde jsem měl provlečený prst. Spojem dolů pod těsto. Dáme řádně nakynout (nejrychlejší je do trouby na 50°C na 15 min). Po té potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do rozpálené trouby na 200°C, kterou hned stáhneme na 180°C. Peče se do zlatova cca 10 minut.
pekl jsem dva plechy najednou, takže horní byl trochu tmavší
Uvaříme pudink a polovinu cukru si dáme stranou. Tím poprášíme povrch hotového pudinku, aby nevznikl škraloup. Nebo můžeme poctivě míchat až do vychladnutí. Do téměř studeného pudinku zašleháme hodně povolené máslo a krém dáme do lednice než upečené těsto vychladne.
Upečené kousky rozkrojíme a plníme náplní tak, aby žádná nezbyla.
jak to chutná? Jako vánočka s pudinkem :) dobrý!