Italský chleba Focaccia z těsta, ze kterého se u nás dělají rohlíky... asi tak. Ale chutná to jinak. Celé kouzlo je v řídkém těstu a soli.
Suroviny:
500g hladké mouky
400ml vody
2 KL soli
1KL cukru
1/2 droždí
2 lžíce oleje
Postup:
Jde o obyčejné kynuté těsto, které je opravdu hodně řídké. Není nad čím laborovat. Prostě všechno smíchejte a vznikne fakt lepivé těsto, které necháme 30-60min kynout.
Po vykynutí dáme na pečící papír na plech a prsty namočenými v oleji to rozťapkáme po plechu. Vrstva max 3cm, ideál polovina. Necháme na plechu nakynout a rozpálíme troubu na 200-220°C.
Jakmile nakyne, opět namočíme prsty v oleji a po celém plechu naděláme ďůlky, posypeme solí popř kořením (rozmarýn).
Dáme péct do zlatova. 10-15min.
ďůlky měly být hezčí a hlubší. Málo nakynuté nebo příliš řídké těsto. Budu příště experimentovat.
ale fokáča, jak malovaná. Mám ji málo zlatou, protože jsem pekl jen na 180°C, příště dodržím min 200°C
RE: Fokáča tedy Focaccia | lvice | 02. 10. 2023 - 12:53 |
![]() |
knedlik | 02. 10. 2023 - 13:11 |