Fokáča tedy Focaccia

25. září 2023 | 15.27 |
blog › 
pečivo › 
Fokáča tedy Focaccia

Italský chleba Focaccia z těsta, ze kterého se u nás dělají rohlíky... asi tak. Ale chutná to jinak. Celé kouzlo je v řídkém těstu a soli.

Suroviny:
500g hladké mouky
400ml vody
2 KL soli
1KL cukru
1/2 droždí
2 lžíce oleje

Postup:
Jde o obyčejné kynuté těsto, které je opravdu hodně řídké. Není nad čím laborovat. Prostě všechno smíchejte a vznikne fakt lepivé těsto, které necháme 30-60min kynout.

IMG_20230925_125521957

Po vykynutí dáme na pečící papír na plech a prsty namočenými v oleji to rozťapkáme po plechu. Vrstva max 3cm, ideál polovina. Necháme  na plechu nakynout a rozpálíme troubu na 200-220°C.

Jakmile nakyne, opět namočíme prsty v oleji a po celém plechu naděláme ďůlky, posypeme solí popř kořením (rozmarýn).

Dáme péct do zlatova. 10-15min.

IMG_20230925_131201129_HDR
ďůlky měly být hezčí a hlubší. Málo nakynuté nebo příliš řídké těsto. Budu příště experimentovat.

IMG_20230925_150531721
ale fokáča, jak malovaná. Mám ji málo zlatou, protože jsem pekl jen na 180°C, příště dodržím min 200°C

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Fokáča tedy Focaccia lvice 02. 10. 2023 - 12:53
RE(2x): Fokáča tedy Focaccia knedlik 02. 10. 2023 - 13:11