Křehký mokrý koláč, s tvarohem nebo jablky

30. květen 2024 | 09.26 |
blog › 
Křehký mokrý koláč, s tvarohem nebo jablky

Přesně ten koláč, který jde plnit jablky resp jablky s pudinkem. Mňam.

Suroviny:
400g hladké mouky
200g másla
150g moučkového cukru
1/2 prášku do pečiva
1-2 lžíce mléka (není nutné vždy)
1 vejce

Na krém:
600ml mléka
2x vanilkový puding
150g cukru
500g tvaroh z vaničky

IMG_20240526_061447977

do druhého dne těsto navlhne - ztratí se křehkost, ale je krásně mokrý

Postup:

Smícháme máslo, cukru a vejce. Pak přidáme zbylé suroviny kromě mléka. To se přidává až pokud je to nutné a pokud je vejce větší vůbec na něj nedojde. Vznikne "linecké" těsto, které necháme odpočinout v lednici. Pokud se nechce spojit nebo je příliš tuhé přidejte 1-2 lžíce mléka.

Uvaříme puding z mléka, pudinku a cukru. Při chlazení mícháme, aby nevzniknul škraloup. Jakmile je pudink vlažný zamícháme do něj tvaroh.

Těsto z lednice rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme plát na plech o rozměru 30x20cm. Na plech dáme pečící papír a první plát těsta. Na něj přijde náplň a pak druhá placka.

Pokud si s těstem nerozumíte vyvalujte ho rovnou na pečícím papíře. Ten si přilepte ke kuchyňské desce vodou. Stačí navlhčit. Pokud máte paniku z druhého plátu jak ho budete přenášet... je možné druhou půlku těsta strouhat rovnou na náplň. Taky možnost.

Pečeme na 180°C cca 30 minut, pokud těsto tmavne už kolem 20. minuty snížíme teplotu na 160°C.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář