Sirup z plodů černého bezu

15. srpen 2014 | 18.38 |

Na černém bezu je úžasné, že vám dá 2x šanci vyrobit si z něj vynikající sirup. Jednou v květnu/červnu a podruhé v srpnu/září. Sirup z květů černého bezu je o kousek lepší než z plodů, ale za ty 3 měsíce zjistíte, že ten první už nemáte a rádi si vyrobíte i tenhle. Osobně ho doporučuji vyrobit polovinu toho, co jste vyrobili z květů. Tohoto se přepijete snadněji a přesto, že vám na začátku pojede, tak po pár dnech už si ho tak často nedáte. :)

Toho prvního z květů jsem vyrobil asi 10kg a už prostě není. :) Jsem z toho tak nadšený, že jsem začal přemýšlet o zakoupení vyšlechtěné odrůdy přímo na zahradu :-D Škoda, že zahrada není nafukovací.

Suroviny:
2,5kg plody černého bezu - čistých kuliček
2l vody
35g kyseliny citronové
4kg cukru krystal/krupice

Krátký postup:
Odstopkovat černý bez, dát do hrnce, přidat vodu a nechat povařit. Rozmixovat, zcedit, vrátit na plotnu a přidat kyselinu citronovou s cukrem. Nechat provařit minutu dvě. Rozmixovat, ještě následně provařit 5 min a zcedit. Přidat cukru a kyselinu citronovou. Krátce provařit a hotovo.

Dlouhý postup:
Odstopkování vám možná nahání hrůzu, ale jde to překvapivě velmi dobře. Nedá to moc práce. S rybízem je rozhodně daleko těžší práce. Čisté kuličky dejte do hrnce a přidejte vodu. Nechejte povařit minutu dvě a rozmixujte ponorným mixérem rovnou při vaření. Pozor: při vaření toho nabyde, takže si nechejte v hrnci dostatečnou rezervu!

Rozmixované ještě nechtejte alespoň 5 minut vařit. Var je důležitý. Pokud byste šťávu nepřevařili bylo by to silné projímadlo!

Dál stačí přecedit přes hrubší síto a vymačkat. Šťávu vrátit do hrnce, přidat cukr a kyselinu citronovou a ještě nechat přejít varem. Pak už to můžete dávat do skleniček jako když děláte marmelády. Zní to asi divně, ale já to tak uchovávám. Nejlépe ve sklenicích od medu, které mají 1kg popř velké 2kg. Doporučuji. Stačí ještě horký sirup dát do sklenic, zavřít a na chvíli otočit dnem vzhůru.

Toto množství jsem se vším všudy včetně sběru (jde to rychle, byla toho jedna igelitka) až po zavaření zvládnul zpracovat za 2 hodiny.

Pokud byste chtěli ubrat vody, aby byl sirup hustější a zabral na skladování méně místa... taky mě to napadlo, ale netrvá to dlouho a sirup zhoustne na marmeládu :-D Takže nedoporučuji.

CAM00698
mytí plodů ve dřezu

CAM00700
pár kuliček po obrání může zůstat, knedlík říká: nehrej si s každou kuličkou - nevyplatí se to!

CAM00701
černé zlato, vypadá to překrásně :) Pár malinkých větviček také nevadí... jde o rychlost, ne se s tím mořit celý den

CAM00702
pěnu je nutné vysbírat, aby se sirup nekazil

CAM00703
nádherná šťáva a jak krásně barví!

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Sirup z plodů černého bezu lum3n 15. 08. 2014 - 21:08