Opravdu se na Moravě říká květům černého bezu KOZIČKY... :) V Čechách jsou to zase BEZINKY. Pokud jste květy propásnuli máte šanci vyrobit si v srpnu/září sirup z černého bezu z plodů!
Suroviny:
květy černého bezu - kozičky
2L vody
2kg cukru krupice/krystal
25g kyseliny citronové
Krátký postup: kozičky namočit, přidat kyselinu citronovou a nechat 24 hodin. Zcedit, přidat cukr. Hotovo... nebo ještě nechat přejít varem.
Cestou jsem si všimnul, že už kvetou kozičky. Vzpomněl jsem si na sirup a hned je šel sbírat. Natrhal jsem jich plnou tašku, snad i 3kg, jak mě to chytlo. Je potřeba dát pozor na mšice, které je mají taky rády.
Kozičky jsem vůbec neoplachoval, abych nepřišel o žádný pyl a namočil je do studené vody, tak aby zmačkané a potopené. Počet květů nevím a stejně je každý jinak velký. Takže množství tolik, aby v hrnci byly potopené a nebylo tam moc "zbytečné" vody. Přidal jsem kyselinou citronovou (pocit: ty bejku, tolik kyseliny citronové? Blbooost! ...Opravdu tak velké množství, není to chyba v desetinné čárce :)) a nechal do druhého dne.
žádná zbytečná voda
zcezený a vyždímaný "odpad"
nádherná surovina plná pylu!
Květy jsem vyždímal (pocit: přesně jako ždímání ponožek) a dal vařit. Sirup se vařit nemusí, ale po vaření mi chutná víc (pocit: ochutnal jsem ho neuvařený, bez cukru a bez kyseliny citronové a myslel jsem, že půjde do záchodu, fakt nebyl dobrý). Jak přešel varem přidal jsem cukr a po dalším převaření dal do sklenic, zavřel, otočil - jako když se dělá marmeláda. Chytly všechny sklenice. (pocit: lup lup)
Množství jsem přehnal... mám 2x 2,5L výchozí suroviny, takže jsem udělal 5L sirupu a zbylých 2,5L dal do mrazáku :)
Kyselina citronová slouží zároveň jako konzervant a množství cukru jí v tom pomáhá. Mělo by to bezproblému vydržet rok. Jen je divné skladovat sirup v lahvích od medu. (pocit: to je jak skladovat hustou vodu). Nejlepší sirup je odleželý, je pak i tmavší. Nevím co se s ním stane, ale je tmavší a lepší. Asi vyzraje. :) Najít ho po půl roce zapomenutý je jako najít poklad.
krásný sirup, zlatá barva
RE: Sirup z květů černého bezu - koziček | elemé | 28. 05. 2014 - 11:01 |