Domácí křupavé rohlíky

26. květen 2015 | 10.54 |
› 

CAM00367Ozvláštnil jsem si Vánoce vlastními rohlíky. Nedělal jsem je poprvé, ale poprvé se mi povedly na úžasno. Nenechal jsem se zvyklat receptem, ale dělal jsem to podle vlastního citu a osvědčilo se. No vždyť i mouka je pokaždé jiná a držet se přesně receptu je nesmysl :)

Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléka nebo vody
50ml oleje
cca 50ml vlažné vody
20g droždí (půl kostky)
1 lžíce octu
mírně navršená kávová lžička soli
kávová lžička cukru
půl kávové lžičky drceného kmínu

Připravuje se jako každé kynuté těsto. Kdo zná nemusí vůbec číst postup - není na tom nic zvláštního. Ohřejeme mléko na vlažno, přidáme do něj rozdrobené droždí a rozmícháme. Mouku přesejeme přes síto (pocit: zdá se to zbytečné, ale vyplatí se to, vážně), přidáme do ní sůl, cukr a kmín. Promícháme. Droždí v mléce přelejeme do mouky a přidáme vše ostatní tj. voda, olej, ocet. Až pak začneme míchat.

CAM00594
těsto je trochu lepivé ale to nevadí. Při vyvalování se přidá trochu mouky navíc.

Celkově se mi těsto zdálo řidší, ale tvar drželo. Po vykynutí (cca 60 minut), kdy zvětší objem na dvojnásobek se rozválí do kulata. Přeřízne na půl, na čtvrtiny a následně na osminy. každý kousek je nutné zbavit přebytečné mouky a začít rolovat od širšího konce k cípu. Pak jemně na plechu zahnout a máme první kousek.

CAM00603
z obrázku pochopí každý jak jednoduché to je

CAM00365
možná nejsou dokonalé, ale po upečení ano! Tyhle jsou ještě nenakynuté

CAM00605
nakynuté, je to velmi velmi důležité - neuspěchat!!!

Všechny rohlíčky potřete mlékem a nechejte vykynout. Počítejte zhruba 15 minut. Důležité je, aby hezky nakynuly. Pak opět potřít mlékem (stačí už méně) a posypejte sezamem, lnem, mákem, hrubou solí - co máte rádi. Pečte ve vyhřáté troubě na 200°C 16 minut.

CAM00607
naprosto dokonalé rohlíčky! Musí to být mackové!

CAM00367
maximálně perfektní výsledek

Příště začnu experimentovat s vynecháním mléka (kvůli alergii) a změnou mouky na žitnou (z části). Uvidíme jaké budou i druhý den.
aktualizováno: voda místo mléka je v pohodě, nepoznám rozdíl :) Ovšem žitná mouka neeee, to jsou pak těžké rohlíky a nic moc výsledek. Od rohlíků čekám něco jiného :)

Že chybí v receptu vejce? Není to omyl. Opravdu ho vynechejte!

aktualizováno 2: řidší těsto se osvědčilo a další várku jsem udělal ještě o něco řidší a odvděčilo se mi to lepším nakynutím a ještě lepší chutí. Můžu také přidat hodnocení chuti druhý a třetí den. Jsem vyloženě odpírač den starého pečiva - nechutná mi. Dva rohlíky jsem dal do sáčku a dva nechal volně přikryté. Druhý den jednoznačně byly více měkké ty ze sáčku. Jaké bylo moje překvapení, že ty na volno byly lepší. Byly stále dost mokré a vážně lepší. Nechápu to.

Čekáte, že napíšu že třetí den byly stále fantastické? Fantastické jsou první den, druhý den jsou dobré (chutnají mi), ale třetí den je to nouzovka nebo nutné k rozpečení. Třetí den v nich převládne zřejmě vůně droždí a už to není ono.

aktualizováno 3 (2015): kynutí jsem povýšil na vědu. Po vytvarování uložím na plech, přikryju ho druhým plechem (hlubokým) a celé to nechám kynout při 50°C v troubě 30 minut. Pečivo nakyne dokonale, je obrovské  a nadýchané. Povrch neoschne, protože kyne ve vlhku. Výsledek je perfektní. Žádné těžké těsto, ale obláčky. Prostě to nejlepší pečivo jako kdysi.

20150523_181959
dokonalost!

Zpět na hlavní stranu blogu

Související články

Moderované komentáře

RE: Domácí křupavé rohlíky zivotpozivote 20. 01. 2014 - 22:09
RE: Domácí křupavé rohlíky eillen 28. 12. 2014 - 12:36